Érdemes regisztrálni kerékpárunkat a BikeSafe rendszerbe

Érdemes regisztrálni kerékpárunkat Fotó: Police.hu (archív)

Évek óta működik a BikeSafe rendszer, amely kerékpárok nyilvántartása. A lopások megelőzéséhez és felderítéséhez is segítséget nyújt. Akinek még nem szerepel benne a kerékpárja, az interneten önállóan is elvégezheti a regisztrációt.

hirdetés

A kerékpárlopáshoz néhány másodperc is elegendő. De kellő óvatossággal és megfelelő védelmi eszközök, módszerek alkalmazásával ezeknek a bűncselekményeknek egy része megelőzhető. Ilyen eszköz a BikeSafe rendszer is, amelyben a tulajdonos minden adatot rögzíthet a kerékpárjáról, illetve a kétkerekűről készült fotókat is feltöltheti a felületre. A regisztrált kerékpárokra jelzés kerül, a lopások tekintetében akár ennek is lehet visszatartó ereje. Ha pedig mégis ellopnák a biciklit, a rendszer segítheti a felderítést. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a polgárőrök segítségével rendszeresen tart olyan akciókat, amelyek során segítenek a tulajdonosoknak a regisztrációban. Békéscsabán 2022. szeptember 14-én és 15-én a piacon, illetve a Munkácsy utcai bűnmegelőzési irodánál várták az érdeklődőket. Aki szeretné, önállóan is elvégezheti a regisztrációt, a rendszer internetes honlapján ehhez minden információt megtalál.

hirdetés

A kerékpárlopások megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg a rendőrség tanácsait! Ha utcán, lépcsőházban, tárolóban, udvaron őrizetlenül hagyják a biciklijüket, mindig zárják le! Rövid időre, így például gyors bolti vásárlás, vagy egy lottó feladásának idejére se hagyják a kerékpárt úgy őrizetlenül, hogy nem zárják le. Lehetőség szerint ne elhagyatott, sötét helyen támasszák le a kerékpárjukat. Miután lezárták a biciklit, a kosárban, csomagtartón, kormányon ne hagyjanak semmit! A kerékpárt tanácsos valamilyen stabil tárgyhoz, kerítéshez, kerékpártárolóhoz, vagy egy fához zárni. A bicikli értékének minimum 10%-át érdemes biztonságos zár vásárlására költeni. Használjon többféle zárat, a jobb minőség nagyobb védelmet jelent.

Police.hu

hirdetés