Mesterképzésen vesznek részt kéz- és körömápolók Békéscsabán

Mesterképzésen vesznek részt kéz- és körömápolók Békéscsabán

Több a diplomás kéz- és körömápoló, aki mesterképzésen vesz részt Békéscsabán. Sokan tanítani szeretnének, mások friss tudásra vágynak, ezért vesznek részt a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képzésén. Itt nemcsak szakmai tárgyakat tanulnak, hanem pedagógiai és vállalkozói ismereteket is.

Pruha Anita Mariann hol utat, hol körmöt épít. Építőmérnök diplomáját a MÁV Zrt-nél kamatoztatja főállásban, de mellette útépítést is oktat Békéscsabán, a Vásárhelyi Pál szakközépiskolában. Nem mellesleg kézápoló is. A vésztői szakember immár 13 éve foglalkozik körmökkel és azt is el tudná képzelni, hogy hosszútávon átadja a tudását másoknak. A mesterlevél megszerzése után erre is lehetősége nyílik.

hirdetés

„Amikor egyetemre jártam, pénzkiegészítésként kezdtem foglalkozni műkörmökkel. Utána annyira megszerettem, hogy az életem részévé vált. Szeretem a nagyon egyszerű formákat is, de az extrém kihívások is megmozgatják a fantáziámat”  – mondta Pruha Anita Mariann.

A békéscsabai Csüllög Petra egyértelműen tudja, hogy tanítani szeretne, ezért érkezett a BMKIK által szervezett képzésre. „Az új innovatív termékek és az új formák a legnehezebbek és egyben a legizgalmasabbak a mesterképzésen. A beépítések, a 3D francia, a reszelt francia kedvéért ki kell lépnem a komfortzónámból, de nagyon jólesik újdonságokat látni és tanulni” – emelte ki Csüllög Petra.

Lovász Edina is szeretne tanítani. Szerinte egy oktató akkor hiteles, ha a diák leglehetetlenebb kérdésére is azonnal tud válaszolni. Edina 15 éve dolgozik a szakmában. „Nehéz emberekkel foglalkozni, kicsit pszichológusnak kell lenni és érezni kell, mit vár a vendég: tanácsot szeretne vagy csupán azt, hogy meghallgassák. Egy biztos: titkot továbbadni szigorúan tilos. Lélekápolás közben jár persze a kezem. A szalonmunkában kevés újat tud mutatni a képzés, ennek ellenére mindent, de mindent újra kell tanulni” – árulta el a szeghalmi szakember.

Ezt támasztják alá Tóthné Göröncsér Ágnes oktató szavai is, aki nemcsak mesterképzésen, hanem alapképzésen is tanít. Mint mondta, az alapképzésben nem mindig könnyű a fiatalokkal, a mesterképzésnél meg az a nehézség, hogy mindenki sok évnyi tapasztalattal érkezik. A mindennapi rutin ugyanis néha felülírja a szigorú szabályokat, ami viszont elvárás a mesterképzésen. Ezt kell újra megtanulni és bemutatni.

A békéscsabai Czeglédi Ferencné nyolc éve vizsgázott körmösként. Már akkor tudta, később meg akarja szerezni a mesterlevelet is. „Aki szereti a szakmát, az tanfolyamokon vagy éppen a közösségi oldalakat figyelve fejlődik. Más azonban valamit az interneten látni, mint egy mesterrel megtanulni a fogásokat. A kedvencem az építés. A legfiatalabb vendégeim 17-18 évesek, fiatalabbakat nem is szívesen vállalok. Pedikűrben pedig van több mint hetvenéves vendégem is. Jó, ha valaki igényes magára, én is ilyen szeretnék maradni” – mondta Czeglédi Ferencné.

A szentesi Valkainé Csajáki Dóra már belekóstolt az oktatásba és mivel jól érzi magát a fiatalokkal, szeretne hosszútávon oktatni. Ehhez kell a mesterlevél. Dórának a díszítés a nagy szerelme, igyekszik a mintákat úgy kidolgozni, hogy látványos legyen, de ne tartson időtlen időig, míg elkészül.

Kovács Nikolett már belekóstolt az oktatásba is. „A mesterképzés azért fontos, hogy a legtöbbet nyújthassam a diákoknak és a vendégeknek” – hangsúlyozta a gyulai szakember. „Amikor 17 évvel ezelőtt elkezdtem a szakmát, még kézről kézre járt a névjegyem. Ma egy új kollégának könnyebb dolga van, hiszen megoszthatja a munkáit a közösségi oldalalakon és érkeznek az új vendégek. Persze ahhoz, hogy a ,,pácienst” megtartsuk, kiváló munkát kell nyújtanunk. Ebben segít a mesterképzés is, ez szintlépés.”

Ahhoz, hogy egy kézápoló és körömkozmetikus mesterképzésre jelentkezzen, legalább öt szakmában eltöltött év szükséges. A mostani csoport novemberben vizsgázik.

Mesterképzésen vesznek részt kéz- és körömápolók Békéscsabán

Mesterképzésen vesznek részt kéz- és körömápolók Békéscsabán

 

Fotók: Pintér Vince/BMKIK
Forrás: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara