Tovább nőtt a Harkiv megyei orosz rakétacsapás halálos áldozatainak száma

Az orosz erők rakétacsapást mértek hétfőn, kora délután a Harkiv megyei Pervomajszke településre, a támadás következtében hét helyi lakos vesztette életét, köztük egy 15 éves gyermek – hozta nyilvánosságra az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat megyei részlegének sajtóosztálya.

hirdetés

Korábban Mikola Baksejev, Pervomajszke polgármestere azt közölte, hogy az orosz rakétacsapás következtében egy kiskorú lány vesztette életét. A katasztrófavédelem jelentése szerint a támadás helyi idő szerint fél kettő körül történt. Lakóházakat döntött romba, tűz ütött ki egy nyári konyhában és egy autóban. A kutatási és mentési munkálatok még tartanak. A nap folyamán a megyében az ukrán erők által nemrég felszabadított Kupjanszkot is lőtték az orosz csapatok. Utóbbi településen kigyulladt egy egyházi iskola épülete és egy 500 négyzetméteres üzlethelyiség. Egy helyi lakos sérült meg.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozói megállapították, hogy egy közelmúltban elfogott orosz katona márciusban gépkarabéllyal rálőtt egy polgári személygépkocsira a Kijev megyei Bucsa környékén, megölte a jármű sofőrjét, majd az elhunyt ukrán férfi holttestét katonatársaival együtt a közeli erdőben elföldelte. A gyilkossággal vádolt orosz férfire akár életfogytiglani börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Az orosz férfit ukrán katonák vették őrizetbe szeptemberben egy Herszon megyei összecsapás során. “A kihallgatás és egyéb nyomozati cselekmények során az SZBU tisztjei megállapították és bizonyították a fogvatartott részvételét a bűncselekmény elkövetésében, valamint tájékoztatást kaptak az elhunyt ukrán sofőr hollétéről. A holttestet kiásták és igazságügyi orvosszakértői vizsgálatra bocsátották. Ezenkívül a nyomozás során az SZBU tisztjei további információkat kaptak az orosz egység tagjai által elkövetett számos bűncselekményről, beleértve lakóépületek ágyúzását, rablásokat és gyilkosságokat” – idézett az Ukrajinszka Pravda a biztonsági szolgálat közleményéből. Az SZBU jelentése szerint a gyilkossággal vádolt orosz férfi az orosz 331. ejtőernyős ezred egyik alakulatának szerződéses katonája, aki 2019-ben részt vett szíriai hadműveletekben is.

Az ukrán vezérkar kora esti harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán katonák a nap folyamán visszaverték az orosz erők mind a nyolc támadó műveletét, és megsemmisítették egyebek mellett három lőszerraktárukat. Utóbbi esetében nem hozták nyilvánosságra, hogy hol történt.

MTI

hirdetés