Hanó Miklós: A későbbiekben akár a lakosság számára is hasznosítható lehet a termálvizes rendszer

Dr. Csicsely Ilona, Hanó Miklós, Fidesz Békéscsaba, közgyűlés Dr. Csicsely Ilona és Hanó Miklós / Fotó: Körös Hírcentrum

A megyeszékhelyet érintő legfontosabb kérdéseket vitatták meg a csütörtöki közgyűlésen a képviselők. A péntek reggeli Fidesz-frakció sajtótájékoztatón Hanó Miklós alpolgármester és dr. Csicsely Ilona önkormányzati képviselő adott tájékoztatást az előző napon elhangzottakról.

hirdetés

A napirendi pontok elkezdése előtt került sor a Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlésének Elismerése kitüntetés átadására, amelyet Ábrahám Béla és felesége vehetett át. Szintén elismerésben részesült Békéscsaba Megyei Jogú város Szlovák Önkormányzata. A közgyűlés zárt ülésén a Kiváló Szociális Munkáért kitüntetés átadásáról döntöttek, amelyet Haba László Gáborné, a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ nyugalmazott vezető ápoló-helyettese, valamint a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, Családok Átmeneti Otthona és Gyermekek Átmeneti Otthona kollektívája kap majd.

hirdetés

További egészségügyi ügyeket érintő témákat is tárgyalt a közgyűlés. Békéscsaba 22-es számú felnőtt háziorvosi körzetellátását 2023. január elsejétől dr. Lázár Magdolna Csilla fogja ellátni. A 9-es számú gyermekháziorvosi körzetből szeptember elsejétől nyugdíjba vonult Sárközyné dr. Szombati Márta, helyén a háziorvos a továbbiakban dr. Varsányi-Kardos Olga lesz. Sikerült betölteni dr. Ferenczi Attila körzetét is, amelyet dr. Orosi Norbert fog ellátni.

Dr. Csicsely Ilona kiemelte, sikerült a lakosság jobb ellátására irányuló döntéseket hozni. Többen lesznek jogosultak szociális támogatásokat igényelni, mint eddig. Megemelték a lakhatási támogatást 2000 forintról minimum 5000, maximum 12000 forintra, valamint a tűzifa támogatás keretösszegét 3 millió forinttal növelték.

Idén ismét csatlakozott Békéscsaba önkormányzata a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszer 2023-as fordulójához. A program célja a felsőoktatási tanulmányokat kezdő, rászoruló fiatalok felsőfokú tanulmányainak anyagi támogatása az esélyteremtés érdekében. A pályázatokat október harmadikától november harmadikáig lehet benyújtani. Az önkormányzat 2023-ban összesen 5 millió 350 ezer forint összegben támogatja a felsőoktatásba jelentkező tanulókat, amennyiben a pályázat előírt feltételeinek megfelelnek.

A sajtótájékoztatón Hanó Miklós alpolgármester kiemelte, Békéscsaba számára is problémát okoz a rezsiárak növekedése. A közgyűlésen napirendre kerültek a város önkormányzatát érintő energiakérdések, ahol diagrammon szemléltették az idei, és a hátralévő időszakra várható energiaárakat, illetve a jövő évi tervezetet. Hanó Miklós alpolgármester megállapítása szerint a jövő évi tervezet 3 milliárdos áramszámlát mutat, amelyet a város kormányzati segítség nélkül nem tud kigazdálkodni. A város próbál olyan lehetőségeket és intézkedéseket találni, amivel a kiadások csökkenthetők. Nagy Ferenc alpolgármester vezetésével energetikai munkacsoportot hoztak létre, amely figyeli a lehetőségeket, hogy az energiaválság kivédésére az önkormányzat megoldást találjon.

Elhangzott, a sportcsarnoknál lévő energetikai napelem rendszer energiáját szintén fel lehet használni más területekre is. A geotermikus energiák fejlesztése jelenleg is folyamatban van, terv szerint 1-2 hónapon belül próbaüzemként elindulhat a sportcsarnoknál az első működés. Hanó Miklós alpolgármester meglátása szerint a 2500 méter mélységű termálbázis hasznosítása hosszútávon biztos energetikai megtakarítást jelenthet. Jelenleg 16 egység csatlakoztatható a rendszerre, de a kút elbírhat többet is, így a későbbiekben fejlesztések mellett akár a lakosság számára is hasznosítható lehet a termálvizes rendszer. A grémium felkérte Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt, hogy a szakminisztériumban tárgyaljon további fejlesztési lehetőségek biztosításáért, hogy a további bővítéshez szükséges fejlesztések a támogatások segítségével megkezdődhessenek.

Létrejött a békéscsabai fákat és cserjéket védő rendelettervezet, amely szerint a közterületen lévő fás szárú növények minden esetben az önkormányzat tulajdonát képezik, ezért kivágásuk engedélyhez kötött. A fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet alapján, közterületen fákat és cserjéket kizárólag jegyzői engedéllyel lehet kivágni. A dokumentumban rögzítik, amennyiben egy beruházás miatt fákat kell kivágni, a növényeket pótolni kell.

hirdetés