Mesterlevelet szerezhetnek a lábápolók

Mesterlevelet szerezhetnek a lábápolók, Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Több száz kilométerről is érkeztek speciális lábápolók, hogy Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képzésén szerezhessenek mesterlevelet. A novemberben vizsgázó csapatban sokan több diploma megszerzése után módosítottak pályát és választották a lábápolást.

hirdetés

Horánszky Edina 15 év munka után szeretne speciális lábápoló mesterlevelet szerezni. Úgy érezte, ideje, hogy újra rendszerbe szedje a tudását. „Nemcsak a vendégek, saját magam miatt is szeretnék folyamatosan fejlődni. A tantárgyakat nagyon élvezem, az utazást viszont kevésbé, mivel Budapestről járunk Békéscsabára a képzésre” – mondta Horánszky Edina, aki büszke a kitartására. Megesett, hogy kilenc hónapig kezelt egy szemölcsöt, mire megoldódott a páciens problémája. A benőtt körmökkel is sokat küzdenek a pedikűrösök, éppen ezért erről is sokat tanulnak a mesterképzésen.

hirdetés

Tóthné Göröncsér Ágnes oktató elmondta, kitérnek az esztétikai pedikűrre is, de ez a képzés már komolyabb, egészségügyhöz közeledő problémákat hoz fel elsősorban. Ágnes a pedikűrösöket és a kézápolókat is oktatja. Melyik a nagyobb szerelem? „Mindkettő, de a lábápolást kicsit jobban szeretem. A történetem ott kezdődött, amikor egy esküvő előtt letört a körmöm és mivel senki nem tudott már elvállalni, kénytelen voltam magam nekiállni” – idézte fel az oktató. „Öt diplomám van, 25 évig vittem virágboltot, de lábápolással mindvégig foglalkoztam és egyik szakmámért sem hagynám abba.”

Így gondolkodik a szintén diplomás Frank Judit is. Több mint négy évtizede foglalkozik pedikűrrel. „Az egyetemen anno magamévá tettem az élethosszig való tanulás fogalmát, ennek szellemében vagyok most is itt. A pedikűrös szakmában még minimum tíz évet szeretnék eltölteni, éppen ezért boldogan tanulok” – mondta a szakember, aki szintén messziről, Szekszárdról érkezett Békéscsabára a képzésre. „A gyakorlati oktató, Ági miatt jöttem elsősorban Békéscsabára.”

Gergely Viktória 22 éve dolgozik lábakkal és szeretne magasabb szintre jutni a mesterképzéssel. Mint mondta, édesapja is pedikűrös volt, előtte is szeretne tisztelegni a döntésével. „Hosszútávon én is szeretném átadni a tudásomat fiataloknak. Anyagokban, technikailag és emberileg nagyon sokat fejlődött és fejlődik a szakma. Hiszem, hogy ez nagy részben a régi mestereknek köszönhető, akik nem engedik el az újak kezét” – hangsúlyozta Gergely Viktória.

Szép József szeretné, hogy a kémiai lábápolás mellett vagy éppen helyett a tradicionális pedikűrt művelhesse. Szeretne kézi szerszámokkal segíteni azoknak, akik hozzá fordulnak. „A szépségipar és az orvoslás közé helyezem el magam. Hozzám olyanok jönnek, akiknek komoly fájdalmuk van. Olyan cukorbeteget is kezeltem, akinek a pécsi kórházban csak akkor vállalták a szívműtétjét, ha a lábfekélye elmúlik. Tudtam neki segíteni, meg is műtötték” – emlékezett vissza a nagyatádi Szép József, aki nyolc éve dolgozik a szakmában. „Eredetileg erdész vagyok, gondolhatja, mennyit kellett gyalogolnom, ezért először magamat gyógyítottam, aztán tanfolyamra mentem, hogy magamon is segíthessek és a vendégeken.”

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nemcsak speciális lábápoló, hanem más szakmákban is képez mestereket. A képzésekről a kamaránál lehet érdeklődni a 66/324-976-os telefonszámon.

 

Forrás: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Fotók: Pintér Vince/BMKIK

hirdetés