Mucsi Balázs: Megéri szakmát tanulni

Mucsi Balázs Mucsi Balázs / Fotó: Körös Hírcentrum

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) főigazgatója volt a beszélgetőpartnerünk. Szó esett többek között a tanévkezdésről, a pályaválasztás fontosságáról és az egyes tagintézményekben végbement fejlesztésekről is.

A tanévkezdésre vonatkozó kérdésünkre elmondta, hogy hasonlóan az elmúlt évekhez a Békéscsabai Szakképzési Centrumban az idén is elvégezték a szakmai elméleti és gyakorlati oktatás megszervezését, az általános és közismereti tantárgyak kiosztását, felosztását, a csoportok bontását, így a BSZC struktúrája a megfelelő oktatást és szakmai színvonalat tudja biztosítani. A BSZC-ben 670-680 pedagógus, illetve oktató dolgozik, szerencsére – más iskolákkal ellentétben – itt nincs pedagógushiány. Emellett az is elmondható, hogy a diáklétszám is megfelelő, így elkezdődhetett a tanév.

hirdetés

A főigazgató elmondta, hogy a szakképzésen belül átrendeződés tapasztalható: a jóval magasabb szakmai tudást nyújtó technikumokat egyre többen választják. Nemcsak azért, mert szakmát, technikusi oklevelet és érettségit ad, hanem mert lehetőség nyílik valamely felsőoktatási intézménybe jutni.

A pályaválasztás fontos – mondta a főigazgató -, hiszen a világ az elmúlt 2-3 évben nagyon sokat változott akár a koronavírus, akár a gazdaságot befolyásoló egyéb külső-belső tényezők miatt, amelyek a munkaerőpiacot is átszabják. Olyan szakmákkal, amelyek 8-10 évvel ezelőtt a közepesen fizetett szakmák közé tartoztak most csillagászati összegeket lehet keresni, illetve jó egzisztenciát lehet felépíteni, ezért ezeknek a szakmáknak a jelentősége felértékelődött. A főigazgató példát is mondott erre: 3-4 éve a villanyszerelő szakmára átlagos létszámban jelentkeztek a diákok, most mind a nappali, mind a felnőtt oktatásban teljes létszámú csoportok, osztályok indultak. A diákok közül sokan tovább akarnak tanulni felsőoktatásban.

Mivel az egyetemekkel jó az együttműködés a BSZC diákjait szívesen fogadják a felsőfokú intézményekben, majd végzett szakemberekként térhetnek vissza, hogy a vállalkozásokban kitűnő munkakörülmények között tudják megkezdeni a pályájukat. Tehát van elmozdulás, mindig is lesz – mutatott előre a főigazgató -, hiszen Európa, illetve a Békéscsabára, vagy a térségbe települő vállalkozások, vállalatok átalakulása folyamatos, így új kihívások elé állítják a szakképzés rendszerét.

Mucsi Balázs főigazgató elmondta, hogy rengeteg beruházás történt a BSZC-n belül. Így megemlítette akár az épületek felújítását, akár új épületek építését, másfelől pedig új eszközök beszerzését. Példaként említette a nyomdaipari tudásközpont létrehozását, amely a beruházás következtében nagyon magas színvonalú lett, így a környezetünkben lévő nyomdákat kitűnően szakképzett munkaerővel tudják ellátni. Másik oldalról pedig mondható, hogy – mivel Békéscsaba országosan a nyomdaipar központja – Győrből, Budapestről, Kecskemétről is jönnek diákok elmélyíteni a tudásukat.

A főigazgató a beszélgetés során kitért arra is, hogy a Légi- és Gépipari Központban a nappali tagozatos, illetve a felnőttképzésben résztvevő diákok high tech technológiával dolgozhatnak, hiszen minden megvan, ami a XXII. századi oktatáshoz szükséges. Ezt láthatták a nemrégiben idelátogató Szegedi Egyetem, illetve a Műegyetem kollégái, sőt a francia együttműködők is, akik az airbus képzésben érdekeltek. Elmondta, hogy nemcsak a helikoptergyárba képeznek szakembereket, hanem a már működő nagynevű békéscsabai kis- és nagyvállalatokhoz is.

Az egyetemekkel kötött megállapodások a felsőoktatásban tanulók tanulmányait könnyítik meg, mivel a középiskolai szakképzés akár kredit, akár félév elismerését is jelentheti. Ilyen együttműködési megállapodást fognak kötni szeptember 30-án a Pécsi Tudományegyetemmel, amely a Vásárhelyi Pál Szakközépiskolában tanuló magasépítő technikusoknak nyújt kedvező továbbtanulási lehetőséget.

Mucsi Balázs beszélt arról is, hogy a BSZC nagyon sok diákot, oktatót, külső együttműködőt küld külföldre tanulni az Erasmus diákmobilitási program keretében. A covid időszakában sajnos a program nem működött, azóta viszont a megnyert pályázatokat és utakat összesűrítve bepótolták. Ezekhez az utakhoz természetesen szükséges nyelvtudás, ezért a BSZC iskoláiban a szakoktatás mellett a nyelvoktatásra is nagy hangsúlyt fognak fektetni.

A diákok erkölcsi és nemzettudatának növelése érdekében a Kemény Gábor Szakközépiskolában elindították a honvéd kadét programot. A jövőben szeretnének egy honvéd kadét iskolát létrehozni az iskolán belül.

A Rákóczi Szövetség országos szervezetének 30.000 tagja van, ifjúsági szervezete akár középiskolákban de egyetemeken is a nemzettudat elmélyítésén dolgozik. Ennek érdekében a Szövetség segítségével a diákok és az oktatók elutazhatnak a magyar történelem fontos helyszíneire. Sátoraljaújhelyen 2021. június 4-én megnyílt a Rákóczi tábor, ahova több száz diákot várnak az anyanyelvi táborokba. A Rákóczi Szövetség a pedagógusok számára is nyújt módszertani táborokat, ahol évről évre sokan vesznek részt.

A BSZC nem beiskoláz, hanem egy-egy pálya felé orientálja a gyerekeket, annak érdekében, hogy a megye, vagy a térség, de akár az ország is előre haladjon – mondta a főigazgató. A megfelelő életpálya kiválasztásában segíti a diákokat és a szülőket egyaránt a kormányhivatal által minden évben megszervezett magas színvonalú pályaválasztási vásár. Az idén október 5-6-án kerül megrendezésre, ahol részt vesz a BSZC is. Emellett minden iskolában 2 alkalommal rendeznek nyílt napot, ennek az időpontja megtalálható a bszc.hu honlapon, ahol betekintést nyerhetnek az érdeklődők az iskolák életébe is.

A mostani évtől kezdődően szerveznek BSZC roadshow-t is, amelyeken a résztvevők nyugodtabb körülmények között tudnak beszélgetni az iskolákról. Emellett pályaválasztási vásáron, szülői értekezleteken, osztályfőnöki órákon is részt fognak venni a BSZC népszerűsítése érdekében. Végezetül elmondta, hogy bárki bármikor tájékozódhat személyesen is a BSZC iskolái felől az év folyamán.

Az elkövetkezendő évben is lesznek tanulmányi, illetve sportversenyek, ahol a BSZC diákok részt vesznek, emellett a BSZC iskolái is fognak tanulmányi, és sportversenyeket rendezni. A BSZC a jövőben is azon fog dolgozni, hogy a diákoknak szakmai, illetve szabadidő terén is a lehető legtöbbet tudja nyújtani – zárta a beszélgetést Mucsi Balázs főigazgató.