Emelkedik a parkolási díj, a sírhely díja, a sírásás díja, a bérletek ára, és drágul a menza is Békéscsabán

drágul a menza Békéscsabán, parkolás, sírhely drágulás, dr. Bacsa Vendel jegyző úr és dr. Kiss Gyula aljegyző, térítési díjak változásai Békéscsabán Fotó: Körös Hírcentrum

A térítési díjak változásairól tartott sajtótájékoztatót dr. Bacsa Vendel jegyző úr és dr. Kiss Gyula aljegyző.

hirdetés

A péntek délelőtti sajtótájékoztatón elhangzott, számos olyan kérdés van, amely az önkormányzat gazdálkodásának biztonságát veszélyezteti. Annak érdekében, hogy az önkormányzat gazdálkodásának biztonsága fenntartható legyen, szükséges, hogy sor kerüljön különböző közszolgáltatásokkal kapcsolatos díjak, illetve a helyi adók emelésére. A szeptember 22-i közgyűlésen több döntés is született, köztük a helyi tömegközlekedéssel, valamint az egyes önkormányzati rendeletek módosításával kapcsolatban.

hirdetés

Október elsejétől a gyermekétkeztetésben 30%-os élelmiszernorma emelést hajtottak végre. A szülők térítési díjai is emelkednek, körülbelül ugyanilyen arányban. A bölcsődék esetében a vállalkozások rendelkezésére álló napi összeg korábban 342 forint + Áfa volt, a 30%-os emelést követően 448 forint + Áfa lesz. Az óvodák vonatkozásában 366 forintról 476 forintra emelkedik, általános iskolában 476 forintról 618 forintra nő. Dr. Bacsa Vendel hozzátette, a megfelelő minőséget és választékosságot a korábbi árak mellett nem lehetett kivitelezni.

Az egyes rendeletek módosításáról szóló rendelet több pontot is érintett, köztük a köztemetőkre és temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendeletet is. Az önkormányzat díjemelést kényszerül bevezetni a következőkben; a sírhely díja 31750 forint lesz, az urnafülke díja majdnem 50% aránnyal 15240 forintra nő, a sírásás díja 20%-os díjemeléssel jár.

Az állati hulladékok ártalmatlanítási díjához történő hozzájárulásról szóló rendelet esetében az állati hullák ártalmatlanításához magánszemélyeknek kilogrammonként bruttó 41 forinttal kell hozzájárulni, vállalkozásoknak, gazdasági társaságoknak ez 76 forintot jelent.

Az anyagtárolás 35%-os díjemeléssel jár, extra övezet esetében az eddigi 280 Forint/négyzetméter/hó költség 380 forintra emelkedik. Az 1-es övezetben ez 250 forint, a 2-es övezetben 200 forint, 3-as övezetben 100 forint, 4-es övezetben 80 forint lesz.

Az üzemképtelen járművek közterületen tárolása az 1-es övezetben gépjárművenként, havonta 20.000 forintba fog kerülni. Vendéglátóipari egységek közterületen lévő előkertjeinek használati díja október elsejétől az extra övezetben 1000 forintra emelkedik az eddigi 725 forintról, az 1-es övezetben az összeg 425 forintról 600 forintra nő.

További díjtétel változások közé tartoznak a parkolójegyek díjai. Személygépkocsi esetében a kiemelt várakozási övezetben 360 forint lesz az óradíj, a normál övezetben pedig 320 forint.

A parkolási övezetben lakók esetében az első jármű továbbra is ingyenesen parkolhat az adott övezetben. A második személygépjármű esetében az éves díj megemelésre került, a kiemelt és a normál várakozási övezetben is egységesen 10.000 forint lesz az éves díj.

Módosítás érinti a különböző anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatások ellentételezésének díjazásáról szóló rendeletet.  A téli, november 1 és április 30 közötti időszakban az önkormányzat megpróbálja tömbösíteni a házasságkötéseket, tehát nem lesz minden hétvégén lehetőség házasságkötésre. A kistermi házasságkötésekre pénteki napon, munkaidőn kívül továbbra is lehetőség van ingyenesen. A dísztermi házasságkötés esetében 35.000 forint díjat kell megfizetni, a díszudvaron megtartott házasságkötéseknél 50.000 forint, egyéb helyszíneken 120.000 forint lesz a házasságkötésekhez kapcsolódó egyéb szolgáltatások díja.

Az adóemelési rendelkezések változásai január elsejétől fognak hatályba lépni. Emelésre kerül a vállalkozásokat érintő építményadó. Belvárosban 1200 forintról 1500 forintra négyzetméter/év, ez a mérték kerül végigvezetésre a belterület és külterület egyéb részeit érintő vonatkozásaiban.

A Volánbusz önkormányzati részről 2022. évre 340-350 millió forintos támogatást igényel ahhoz, hogy a továbbiakban a helyi közlekedést le tudja bonyolítani. November elsejével új menetjegy és bérletárak kerülnek bevezetésre. Az eddigi 270 forintos menetjegy 350 forintra emelkedik, az egyvonalas havi bérlet 4600 forintról 5600 forintra, az összvonalas havi bérlet 6280 forintról 8000 forintra emelkedik, a tanulók és nyugdíjasok bérlete havi 1650 forintról 2200 forintra emelkedik.

Szintén módosulnak a Belvárosi Parkolóház pakolási díjtételei. A napi jegy 1800 forintról 2200 forintra, a havi bérlet 17.000 forintról 20.000 forintra emelkedik. Az 5. emeletre szóló bérlet esetében 10.000 forintról 12.000 forintra nő a parkolás díja.

A közgyűlésen létrehozott energetikai munkacsoport már két ülést megtartott. A munkacsoport folyamatosan dolgozik a megtakarításokra vonatkozó javaslatok kidolgozásán az idei és a jövő évre vonatkozóan.

hirdetés