Nagy érdeklődés mellett zajlott Békés megyében a Megvilágosodás Napja

Fotó: Police.hu

A kerékpáros akcióban a biciklisek kedvezményes áron vásárolhattak lámpákat és láthatóságot segítő ajándékokat kaphattak, nyerhettek. Sötétedés után kerékpáros felvonulások indultak, amelyeken közel 1500-an voltak.

A Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság 2022. szeptember 30-án immáron 17. alkalommal tartotta meg a „Megvilágosodás Napját”. Ősszel egyre rövidebbek a nappalok és többször kell borult, esős, ködös időben közlekedni. A kerékpárosoknál is a biztonság egyik alapfeltétele, hogy jól láthatóak legyenek. Az egész napos programban résztvevő cégek, vállalkozások kedvezményes áron kínáltak lámpákat, villogókat a bicikliseknek.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság láthatóságot segítő eszközöket ajándékozott azoknak a kerékpárosoknak, akik elmentek az üzletekbe, szervizekbe és igyekeztek tenni a biztonságukért, a balesetek megelőzéséért. A rendőrök fényvisszaverő matricákat is ragasztottak a kerékpárokra és pótolták a hiányzó, vagy megfakult, törött küllőprizmákat.

Békés megye 11 településén 17 üzlet és szerviz várta akciókkal a kerékpárosokat. Összesen 563-an vizsgáltatták át biciklijüket és pótolták a hiányzó felszereléseket. A „Megvilágosodás Napjának” estéjén 7 városban indult lámpafényes felvonulás, amelyen 1441 kerékpáros vett részt. A kivilágított biciklikkel felvonulók egy kijelölt útvonalon kerekeztek végig azért, hogy példát mutassanak. Felnőttek és gyermekek együtt tették meg a távot, majd zárásként az esti kerékpározás minden helyszínen ajándéksorsolást tartottak. Az üzletekben, szervizekben vásárlókkal és azt esti kerékpározókkal együtt összesen 2004-en vettek részt a „Megvilágosodás Napján”.

Police.hu