Kormányzó: az orosz erők Dnyipropetrovszk megye területét lőtték, áldozatok is vannak

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja megye kormányzója arról számolt be még napközben, hogy a megyeszékhelyet és környékét újabb rakétatámadás érte, de az ukrán légvédelem még a levegőben megsemmisített három rakétát. Egyelőre úgy tudni, senki nem sérült meg. Zaporizzsját második napja folyamatosan támadják rakétatákkal az orosz erők. Csütörtök éjjel a város központjában lévő többemeletes lakóházakba csapódtak be lövedékek, az eddigi adatok szerint 12 civil halt meg – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Kirilo Timosenko, az elnöki iroda helyettes vezetője a Telegramon kora este arról számolt be, hogy az orosz erők tíz rakétát lőttek ki az északkeleti Szumi megye területére. Az első információk szerint a támadásban senki sem sérült meg.

hirdetés

Konsztantyin Nemicsev, a Kraken nevű ukrán különleges alakulat parancsnoka a Telegramon megerősítette, hogy az ukrán hadsereg visszafoglalt egy újabb települést – Podolit – Harkiv megyében. Hozzátette, hogy a falu Kupjanszk és Kupjanszk-Vuzlovij település között fekszik, amelyeket már korábban felszabadítottak az ukrán erők az orosz megszállás alól.

hirdetés

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán katonák 13 településnél verték vissza az orosz erők támadásait a keleti és a déli országrészben. A nap folyamán az oroszok két rakéta- és öt légicsapást indítottak, továbbá több mint tíz támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel – írta a vezérkar.

A Donyec-medencei fronton harcoló ukrán Egyesített Erők parancsnoka, Szerhij Najev altábornagy egy tévéműsorban lehetségesnek nevezte, hogy az orosz csapatok ismét támadásba lendülnek a főváros, Kijev ellen, de – mint mondta – két-három hónapra van szükségük az erre alkalmas alakulatok felállításához. Kiemelte ugyanakkor, hogy Kijev most még jobban védett, mint az orosz invázió február 24-i kezdetekor volt. Véleménye szerint Fehéroroszország akkor léphet be az ukrajnai háborúba, “ha erre utasítást kap az Oroszországi Föderációtól”. “Ha az ellenség helyzetében változás történik, mi ennek megfelelően változtatjuk meg majd az erők összetételét” – közölte Najev.

MTI

hirdetés