Vádat emeltek két férfi ellen, akik hurokkal ejtettek el egy őzbakot

bíró, ítélet, tárgyalás Illusztráció: Pixabay

Társtettesként elkövetett állatkínzás bűntette, orvvadászat bűntette és kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 56 éves büntetlen előéletű zsadányi és egy 64 éves szintén büntetlen előéletű, békéscsabai illetőségű, de zsadányi tartózkodási helyű férfival szemben, akik tiltott vadászati eszközzel ejtettek el egy őzbakot – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Főügyészség.

A két férfi jó ismerősei egymásnak, gyakran megfordulnak egymás házában. Az egyik ilyen látogatás alkalmával, 2021. december végén megbeszélték, hogy ún. élve fogó csapdát, illetve hurkokat fognak készíteni abból a célból, hogy az 56 éves férfi ingatlanjának közvetlen szomszédságában lévő, bokros- fás területen megjelenő őzeket, illetve egyéb apró vadakat befogják, majd miután az állatokat feldolgozzák, a húst egymás között szétosztják. Így is tettek: 1 db – az apróvadak befogására szolgáló – „élve fogó ketrecet”, valamint 2 db három méter hosszú drótkötélből hurkokat készítettek, majd azokat kihelyezték a kiszemelt területre, és a ketrecbe, illetve a hurkok környékére szemes takarmányt szórtak abból a célból, hogy a vadakat odacsalogassák.

hirdetés

2022. január 07-én, a délelőtti órákban észlelte az 56 éves férfi, hogy az egyik hurokban egy őzbak volt beszorulva. A hurok az őzbak nyakára szorult rá, melynek következtében az állat már nagyon legyengült állapotba került. Ezt látva a férfi egy vasdarabbal fejen ütötte az őzbakot, amely elpusztult. Ezt követően szólt a társának, az állatot közösen behúzták a házigazda ingatlanának udvarán található „sufniba”, ahol elkezdték az állat feldolgozását.

A Sarkadi Rendőrkapitányság Zsadányi Rendőrőrsének járőrei állampolgári bejelentés alapján ekkor értek a helyszínre, és intézkedés alá vonták a terhelteket, az őzbakot lefoglalták, és azt a helyi vadásztársaság részére kiadták. A terheltek cselekményükkel – az élő őzbak értékét figyelembe véve – 350.000.-Ft kárt okoztak, melyből – az őzbak húsának kereskedelmi árát figyelembe véve – 55.000.-Ft megtérült.

A terheltek által készített és kihelyezett hurok az állatnak különös szenvedést okozott; egyrészt a hurokba esett állat rángatja a testrészeit, amely az inak és izmok szakadásával és egyéb sérülésekkel járhat, másrészt az állat a hurok miatt sem ivóvizet, sem táplálékot nem tud magához venni. A vadászati törvény értelmében a vad és élőhelyének védelme érdekében tilos vadászni tiltott vadászati eszközzel. A hurok a törvény értelmében tiltott vadászati eszköznek minősül, csakúgy, mint a horog, a madárlép és a verem is.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terhelteket tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, a bűncselekmény elkövetéséhez eszközként használt drótköteleket és élve fogó ketrecet kobozza el és kötelezze a terhelteket a nyomozás során felmerült, közel 100.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.