Újabb árstopról döntött a kormány

A kormány úgy döntött, hogy a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón Budapesten.

Mint mondta, a friss tojás és az étkezési burgonya esetében az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység vagy csomagküldés esetén a bruttó kiskereskedelmi ár a 2022. szeptember 30. napján alkalmazott árnál nem lehet magasabb. Ez a tojás esetében 25%-os, míg a burgonya esetében 10%-os árcsökkenést jelent a vásárlók számára. Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, egyelőre 2022. december 31-ig érvényes az árstop a tojásra és a burgonyára, valamint a többi hatósági áras termékekre.

hirdetés

A kormány arról is döntött, hogy a rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára jövőre sem. Gulyás elmondta, az energia drágább lett, így a kormány drágább áron vehet áramot, de ezt a lakosság nem érezheti meg. A kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre 40 milliárd forintos extraprofitadót vetnek ki, az adókulcs idén 13, jövőre 10 százalékban állapítják meg.

Gulyás Gergely a gázárra vonatkozó kérdésre elmondta: bár mérsékeltebb, mint augusztusban, de most is magas, a hatszorosa annak, mint amennyiért éveken keresztül beszerezték a gázt. Az árak év végéig nem fognak változni.