Hamar bíróság előtt találta magát az embercsempész

körözött, Embercsempészés, Két tyúkot, Orosházán, gyulai, tehervonaton, lőkösházi, vasútállomáson, békés, Battonyán, határsértő, tehergépkocsi, kétegyháza, Lőkösházán, Lőkösháza, battonya, sarkadon, gyula, román, Sarkad, szír, Határsértőt, kék hír, rendőrség Illusztráció! Fotó: Police.hu

Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt állított bíróság elé 2022. október 28-án a Battonyai Járási Ügyészség egy 39 éves Magyarországon büntetlen előéletű pakisztáni állampolgárságú férfit. A járási ügyészség a férfit a cselekmény elkövetésétől számított 3 napon belül bíróság elé állította, amely jelentősen hozzájárult az eljárás gyors, időszerű és eredményes befejezéséhez.

A férfi 2022. október 26-án, az esti-éjszakai órákban egy olasz honosságú személygépkocsit vezetve azért érkezett a magyar-román államhatár közelébe, Battonya térségébe, hogy onnan a határt illegálisan, a zöldhatáron átlépő pakisztáni állampolgárokat szállítson el Olaszországba. Így is történt: a férfi 22 óra előtt nem sokkal 4 fő pakisztáni állampolgárt vett fel a személygépkocsiba, akik ezt megelőzően a terhelt által is tudottan a magyar-román államhatárt a zöldhatáron keresztül gyalogosan, engedély nélkül és meg nem engedett módon lépték át. A férfi a gépjárműbe történő beszállásuk után a migránsokkal kikapcsoltatta a mobiltelefonjaikat, majd azokat elkérte tőlük, és a személygépkocsival elindult az ország belseje felé.

hirdetés

Nem sokkal ezt követően, a Battonya – Mezőhegyes közötti 4444-es számú út 65. km szelvényénél rendőri intézkedés alá vonták az autót, a férfit pedig elfogták. A migránsok az Olaszországba történő megérkezésük után fejenként 3.000 Eurót fizettek volna a szállításért, amelyből a terhelt is részesült volna.

A Battonyai Járásbíróság a letartóztatásban lévő férfit 2 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, 4 évre kiutasította Magyarország területéről, és kötelezte őt az eljárás során felmerült közel 180.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet nem jogerős – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.