Kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emeltek vádat egy gyulai nővel szemben

gyerekbántalmazás, kiskorú veszélyeztetése Gyulán, gyerek Illusztráció: iStock

Kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 39 éves büntetlen előéletű gyulai nővel szemben, aki éveken át olyan magatartást tanúsított kiskorú gyermeke irányába, amely súlyosan veszélyeztette a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését.

hirdetés

Az alkoholfüggőségben szenvedő nő a vádbeli időszakban egyedül nevelte a 2007. évben született kiskorú fiúgyermekét. Igen szerény anyagi körülmények között éltek, mert a nő a keresetét és a gyermek édesapjától érkező tartásdíjat nem a kiskorú sértett ellátásra fordította, hanem abból az alkoholista életmódját finanszírozta. A terhelt 2016-tól kezdődően napi rendszerességgel került ittas állapotba, melynek során gyermekével szemben agresszívan lépett fel, napi szinten üvöltözött vele, napi-heti rendszerességgel kis erővel bántalmazta (testszerte ütögette, rugdosta, haját tépte, rángatta). Ezen időszakban több alkalommal azzal is megfenyegette a gyermeket, hogy vízbe fojtja. A nő ittas állapotából kifolyólag rendszeresen hangoskodott, kiabált a lakókörnyezetében élő emberekkel, a szomszédokkal, a késő esti órákban hangosan hallgatta a zenét, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a kk. sértett – akinek rendszerint másnap reggel iskolába kellett mennie – nem tudott pihenni, aludni.

hirdetés

A nő a gyermek megfelelő élelmezéséről sem gondoskodott, nem biztosított a részére elegendő élelmet, illetve a koronavírus miatt bevezetett online oktatás időszakában megette a gyermek elől az iskolától kapott ételének nagy részét, így a gyermek napi szinten éhezett. A nő ezen felül a gyermek kisiskolás korától úgy folytatott szexuális kapcsolatot az éppen aktuális párjával, hogy annak a gyermek fültanúja volt, illetőleg olyan is előfordult, hogy a gyermeket kérte meg arra, hogy a telefonjával készítsen róla meztelen fotókat, azért, hogy azokat tovább tudja küldeni egy férfiismerősének.

A terhelt 2021. április 03-án gyulai albérletükben – amiatti dühében, hogy a gyermek különélő édesapja csak néhány nappal később tudott volna pénzt küldeni – a kiskorú sértett fejére csapott egy táblagéppel, mely ennek következtében széttört. Ezután a kk. sértett még aznap – megelégelve édesanyja életmódját, viselkedését – átment, majd átköltözött a szomszédjukhoz; később, a gyermekvédelmi eljárás eredményeképpen a gyámhivatal a kiskorú sértett részére ezt a szomszédot jelölte ki családbafogadó gyámként.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményét beismerő nőt próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, rendelje el a pártfogó felügyeletét, külön magatartási szabályként kötelezze a terheltet arra, hogy nyilvános helyen ne fogyasszon szeszes italt, valamint – beleegyezése esetén – vegyen részt alkoholizmust gyógyító kezelésen, valamint kötelezze őt a nyomozás során felmerült közel 340.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Főügyészség.

hirdetés