Kreml: Putyin online formában sem vesz részt G20-csoport csúcstalálkozóján

Nem szerepel a tervek között, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök akár online formában is részt vegyen a G20-csoport indonéziai és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (APEC) thaiföldi csúcstalálkozóján – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak. „Ez az államfő döntése volt, kifejezetten az időbeosztása miatt, mivel az Oroszországi Föderációban kell tartózkodnia” – mondta.

A szóvivő ugyanakkor nem bocsátkozott részletekbe Putyin jövő heti programjával kapcsolatban, amelyet nagyon sűrűnek nevezett. Kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől is, hogy találkozni készül-e Moszkvában a kubai elnökkel. Csak annyit árult el, hogy bizonyos kapcsolatfelvételek előkészítés alatt állnak.

hirdetés

Orosz diplomaták és a Kreml csütörtökön közölték, hogy a G20-csoport vezetőinek az indonéz Bali szigetén jövő kedden és szerdán megtartandó találkozóján az orosz delegáció vezetője nem az elnök, hanem Szergej Lavrov külügyminiszter lesz. Egyik helyettese, Szergej Rjabkov a TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva pénteken azt mondta, nem szerepel a tervek között, hogy a fórum alkalmából Lavrov találkozzon amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel. A diplomata szerint Moszkva nem kezdeményezett megbeszélést.

hirdetés

Az állami közvélemény-kutató központ adatai szerint egyébként Putyin bizalmi indexe 75,9, tevékenységének támogatottsága pedig 75,8 százalékos. A felmérést októbet 31. és november 6. között végezték el egy 1600 fős reprezentatív mintán.

MTI

hirdetés