A novemberi közgyűlés döntéseit értékelte a békéscsabai Fidesz-frakció

közgyűlés értékelő Fidesz Fotó: Körös Hírcentrum

A péntek délelőtt tartott sajtótájékoztatón Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere és dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást a csütörtöki közgyűlésen elhangzottakról. 

hirdetés

A tájékoztató kezdetén Hanó Miklós a Fidesz-frakció nevében gratulált a Békéscsaba Sportjáért díjban részesült Dányi Józsefnek és Szigeti Csabának, valamint Bagdi Lászlónak és a Békés Megyei Szimfonikus Zenekarnak a Békéscsaba Kultúrájáért elismerésért.

hirdetés

Ezt követően az alpolgármester elmondta, a város háromnegyedéves költségvetési teljesítését a közgyűlés elfogadta, de felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is energiatakarékosan kell az intézményeknek működni.  Az adóbevételek időarányosan rendben alakultak, így elfogadták az erről szóló tájékoztatót. A grémium által szintén elfogadásra került a fontos folyamatot ellátó Csaba Ügyelet Kft. beszámolója, amelyet a város folyamatosan támogat.  A közgyűlésen megszavaztak az egyházi temetők karbantartására 8 millió forint összegű önkormányzati támogatást. Elfogadásra került továbbá a CsabaPark Étterem Kft. üzleti koncepciója, valamint döntöttek a Wenckheim kerékpárútnál elhelyezendő térfigyelő kamerákról a rongálás megelőzésének érdekében. Megtörtént a közbeszerzés a Munkácsy Mihály Múzeum homlokzatfelújítása kapcsán.

Dr. Sódar Anita a tájékoztatón több témát érintett. A CsabaPark üzemeltetésével kapcsolatban elmondta, 2022 január elsejével a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. feladata lett a Csabapark létesítményeinek teljeskörű üzemeltetése. Meglátása szerint a 2022-es üzleti terv alapján a Városfejlesztési Kft. a feladatát megfelelően teljesítette. Az ügyvezető kiemelte; jó gazdaszemlélettel, hatékony, költségtakarékos és rendkívül szigorú gazdálkodással az elmúlt évek veszteséget termelt üzletágát süketült felfuttatni. A bevételeket sikerült növelni, a költségeket pedig optimalizálni.

„Javasoltuk, hogy a forprofit és a nonprofit üzletágat el kellene választani, és a CsabaPark Étteremnek elsősorban az éttermi szolgáltatási részére egy önálló céget kéne létesíteni. Ezt az önálló céget rendhagyó módon a Városfejlesztési Kft. alapította. A Városfejlesztési Kft. anyavállalatként gondoskodik a CsabaPark Étterem Kft.-ről, amely a Városfejlesztési Kft.-nek egy leányvállalata lesz” – fogalmazott Sódar Anita. Hozzátette, ezzel az átláthatóság és a gazdálkodás felügyelete teljeskörűen biztosított.

Az ügyvezető kitért a Munkácsy Múzeum homlokzatfelújításával kapcsolatos tervekre. A felújítással kapcsolatban közbeszerzési eljárást folytattak le. Kiemelte, a Munkácsy-negyed kultúrturisztikai szempontból kiemelkedő. Korábban a Modern Városok Program Munkácsy-negyedet érintő fejlesztése során nem volt lehetőség a központi helyen lévő épület homlokzatának felújítására, ezért kérelmezték a többlettámogatást. A kérelem pozitív elbírálásra került, azonban a támogató okirat még nem került kiállításra a projektelem megvalósítására. Az ügyvezető elmondta, amint kiállításra kerül a támogató okirat, a teljeskörű munkálatokat azonnal elkezdik.

Sódar Anita a tájékoztatón elmondta, kiemelkedő jelentősége van a geotermikus hőhasznosítás kiépítésének a város területén, főképp a jelenlegi energia helyzetben. Meglátása szerint a város előrelátó módon nyújtotta be a Modern Város Program keretében a komplex energetikai projektjét, amelynek egyik része már meg is valósult. Létrejött az 1,3 megawatt teljesítményű napelempark a sportcsarnok területén, valamint megvalósult a SMART közvilágítási rendszer kiépítése. A geotermikus hőhasznosítás fejlesztése folyamatban van. A komplex energetikai projekt részét képezi a SMART GRID 2 ütemének folytatása, illetve a környezetkímélő, elektromos buszok beszerzése is. A sajtótájékoztatón elhangzott, Békéscsaba nagyon jó geotermikus adottságokkal rendelkezik.  A három kút fúrása mellett eredetileg 16 önkormányzati tulajdonban lévő fogyasztó tud rákapcsolódni a rendszerre, azonban előreláthatólag a rendszer jóval több épületet is képes majd fűtéssel ellátni. Kiemelték, remélhetőleg a kormány országos szinten is támogatni fogja azon rendszerek kiépítését, amelyek segítségével a lakossági igényeket is ki lehet elégíteni a későbbiekben.

hirdetés