Életet menthet ez a kis szerkezet

életet menthet a füstérzékelő Fotó: Szőke Péter BM OKF

Ma van a Füstérzékelők Európai Napja. A naphoz a katasztrófavédelem is csatlakozott, mert a szervezet elkötelezett amellett, hogy az otthonok biztonságának legfontosabb záloga a megelőzés. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy kevesebb halálos kimenetelű tűz következik be ott, ahol a lakók időben észlelik a veszélyt. Az észlelés és a megelőzés fontos eszköze a füstérzékelő.

Évente átlagosan hétezer otthon gyullad ki Magyarországon. Több százan szenvednek füstmérgezést, és sajnos a tragédia sem ritka. Európában évente körülbelül ötezer ember hal meg tűzben.

hirdetés

A katasztrófavédelem minden lehetséges fórumon kampányol a füstérzékelők fontossága mellett. Számos médiamegjelenésen kívül jótékonysági akciókkal, nyílt napokon, bemutatókon, lakossági tájékoztató fórumokon hívta fel eddig és hívja fel ezután is a figyelmet arra, hogy a tragédiák éberséggel, elővigyázatossággal megelőzhetőek.

A füstérzékelők időben jelzik, ha a lakásban olyan mértékű a füst, amely káros a szervezetre. A berendezés hamarabb észlelheti a veszélyt, mint a lakók, így időben riaszt, akkor, amikor még be lehet avatkozni, vagy ki lehet menekülni a helyiségekből.