Vigyázz, ha jön a vonat! – Balesetmegelőzési programot tartott a rendőrség Békéscsabán

Vigyázz, ha jön a vonat! Fotó: Police.hu

„Fények, sínek, életek” címmel balesetmegelőzési programot tartott a rendőrség Békéscsabán.

hirdetés

A vasúti átjáróban való közlekedés volt a témája annak a balesetmegelőzési programnak, amelyet 2022. november 22-én tartott a Békéscsabai Rendőrkapitányság Békéscsabán, a Turisztikai Főpályaudvaron. Békés megyében az elmúlt 13 évben 27 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt vasúti átjáróban. Csak az idén eddig négy. A 27 balesetből hat tragédiával végződött, halálos volt. A rendezvényen Bajkai Zsolt, a MÁV Zrt. balesetvizsgálója, Tóth László r. alezredes, a városi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője és Kónya Orsolya r. őrmester, balesetmegelőzési előadó beszéltek általános iskolásoknak arról, hogyan kell a vasúti átjárókban közlekedni.

hirdetés

Kiemelték, hogy az átjárókat mindig nagyon figyelmesen kell megközelíteni. Ha van teljes vagy félsorompó és leengedték azt, vagy éppen csukódik lefelé, semmiképpen nem szabad a sínekre lépni, a síneken áthajtani. Akkor is tilos kikerülni a sorompót és átmenni az átjárón, ha még nem látszik a közeledő vonat. Kerékpárral, gyalogosan és autóval is nagyon óvatosnak kell lenni, figyelni kell a jelzéseket. Ha fénysorompó van és tilos jelzést ad, pirosan villog, mindenképpen meg kell állni! Minden átjárónál alaposan körül kell nézni. Olyan helyeken, ahol nagy a gyalogos forgalom, ezért vannak a labirintus formájú korlátok. Ha a gyalogosok azok között mennek végig, mindkét irányba el kell fordulniuk.

A szakemberek kérték a fiatalokat, hogy mindenképpen tartsák be a szabályokat, mert ha vonat gyalogossal, kerékpárossal, vagy bármilyen más járművel ütközik, nagy esélye van annak, hogy a baleset súlyos, vagy végzetes következménnyel jár. Ráadásul a vonatvezetők, ha bármi vagy bárki a szerelvény elé kerül, nem tudják olyan gyorsan, rövidtávon megállítani a szerelvényt, mint a közúti járműveket. A Turisztikai Főpályaudvar állomásfőnöke, Sós Imre rendszeresen szervez és ad helyet balesetmegelőzési programoknak abban a reményben, hogy a résztvevők megfogadják a szakemberek tanácsait.

Police.hu

hirdetés