Trükkös módszerrel lopott a kardoskúti család

battonyai, állatkínzás Füzesgyarmat ,orosházi, Gyulán, Pénztárcát, rendőrök, Garázdaság, elütötték, lopott mobiltelefont, Online vásárlás, Szeghalmon, őrizetbe, Súlyosan megsérült, külföldi, medgyesegyházi, tűzifát, kábítószert, csorvási, Újkígyóson, Kevermesen, Kétegyházán, kétegyházi, rá akart ijeszteni, Dombiratoson, Békésen, kerékpáros, félmeztelenül, Motoralkatrészeket, Eleken, lopási, Medgyesegyházán, szomszédja, Kondoroson, prostitúcióra, lőkösházi, Levélben, Mezőberényben, Kétegyházán, Füzesgyarmaton, Orosházán, Bélmegyer, Testi sértés, békési, Nagybánhegyesen, Csorváson, személygépkocsinak, gyulai, Körözés, Újkígyóson, parkoló, bejárati, Lőkösháza, gyomaendrődön, segédmotoros, közokirat, Gyulán, fiú, rendszámtáblák, Csanádapácán, Mezőhegyesen, kábítószer, vésztőn, battonya, Bucsán, hamis, balesetnél, Dombegyházán, sérültek, szabálysértés, Körösnagyharsányban, Sarkadon, lopás, Szeghalmon, vágott, Geszten, Szeméremsértés, békési, Békéscsaba, mezőgyánban, Szarvason, gyulán, dobozon, alvó, pszichoaktív, húsdarálót, őrizetbe, Dobozon, eltűnt, kerékpárlopás, lopás, sikkasztás, őrizetbe, ittasan, kábelt, Szájmaszkokkal, közlekedési, Édesanyja, Körösladányban, gerendási, dobozon, szarvasi, internetes, eleken, Budapestet, rongálás, bankkártyával, Eleken, Dévaványán, Őrizetbe, közlekedési, kerékpárt, Kamuton, szalagkorlátnak, nyomravezetői, gádoroson, füzesgyarmaton, körösladányban, lopással, kábítószer, eleken, Garázdaság, Törökszentmiklóson, dobozon, garázsokat, tótkomlóson, 15 éves, Köröstarcsán, szabálysértési, sarkadi, békésen, börtönben, Szabadkígyóson, baleset, tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán, békéscsabán, battonyai, állatkínzás Gerendáson, jogosítvány nélkül vezetett Illusztráció: Pixabay.com

Kisebb értékre folytatólagosan, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy kardoskúti család tagjai – egy 48 éves férfi, a felesége, egy 42 éves nő és 18 éves lányuk, valamennyien büntetlen előéletűek – ellen; a szülőknek ezen felül kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt is felelniük kell.

hirdetés

A cselekmény elkövetésének idején 17 éves fiatal lány 2021 szeptemberétől kezdődően megbízási jogviszony keretében diákmunkásként dolgozott az egyik orosházi nagyáruházban pénztárosként. A család tagjai közösen elhatározták, hogy a szülők akkor, azokon a napokon fognak nagybevásárlást tartani, amikor a lány fog dolgozni, és az ő pénztáránál fognak fizetni. Abban is megegyeztek, hogy a fiatalkorú terhelt csak a kisebb értékű termékeket húzza le a pénztárban, míg a szülei által kiválasztott áruk többségét és a nagyobb értékű áruknak az árát nem húzza át a fizetőrendszeren, és amely árukon áruvédelmi eszköz van, azokat eltávolítja, majd az árukat szülei – fizetés nélkül – jogtalan eltulajdonítási szándékkal kiviszik az áruházból. Abban is megállapodtak, hogy a pénztárnál csak az áruk töredék részét fogják kifizetni és azt is a lány bankkártyájával, mivel a szülők bankkártyáján ebben az időben nem volt pénz.

hirdetés

Ezzel a módszerrel 2021. október 04-én a szülők két alkalommal vásároltak az áruházban. A két vásárlás során összesen alig 10.000.-Ft-ot fizettek, de a kifizetett árukon felül további 160.000.-Ft értékű élelmiszert, kozmetikai és ruházati cikkeket, egyéb használati tárgyakat és szerszámokat vittek ki fizetés nélkül az áruházból úgy, hogy a fiatalkorú terhelt azok vonalkódját nem olvasta be a pénztárgépbe és az áruvédelmi eszközöket – dobozvédő pántokat, lágy- és kemény etiketteket – eltávolította a termékekről. Két nap múlva, 2021. október 06-án a fiatalkorú terhelt ismét a pénztárban dolgozott. Szülei az esti órákban jelentek meg az áruházban azzal a szándékkal, hogy jogtalanul, fizetés nélkül, a pénztárban dolgozó lányuk segítségével ismét árukat tulajdonítsanak el. Ez alkalommal közel 50.000.-Ft értékű árut tulajdonítottak el, de a pénztártól való távozás után a biztonsági szolgálat feltartóztatta őket, az eltulajdonított termékeket a rendőrség lefoglalta és visszaadta a sértettnek.

A szülők azzal a magatartásukkal, hogy a fiatalkorú lányukkal bűncselekmény elkövetésében állapodtak meg és azt meg is valósították, súlyosan megszegték szülői feladatukból eredő kötelezettségüket, és ezzel fiatalkorú gyermekük értelmi és erkölcsi fejlődését veszélyeztették.

A járási ügyészség a terheltek beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a fiatalkorú terhelttel szemben próbára bocsátás intézkedést alkalmazzon és állapítsa meg, hogy annak időtartama alatt a törvény erejénél fogva pártfogó felügyelet alatt áll. A szülőkkel szemben halmazati büntetésként próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki és a próbaidő tartamára rendelje el párfogó felügyeletüket, illetőleg tiltsa el őket minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végeznék, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állnának. Ezen felül a terhelteknek a sértett részére okozott kárt is meg kell téríteniük – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Főügyészség.

hirdetés