Franciaország újabb 100 millió eurós támogatást nyújt Ukrajnának

Franciaország újabb 100 millió eurós kétoldalú kölcsönt nyújt Ukrajnának a február 24-én kezdődött orosz offenzívával szembeni ellenállásra – jelezte kedden a francia gazdasági tárca.

A francia kormány először márciusban nyújtott egy 300 millió eurós támogatást Ukrajnának. “Az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás meghatározó szerepet játszik az ország gazdasági stabilitásának támogatásában és a közszolgáltatások folytonosságában” – olvasható a közleményben.

“Hozzájárul az alapvető infrastruktúrák működésének fenntartásához, miközben az Oroszország által kezdeményezett rombolások a tél közeledtével erősödnek, és súlyos következményekkel járnak az ukrán lakosság számra” – tette hozzá a tárca. Az ukrán kormány adatai szerint az ország energetikai infrastruktúrájának 25-30 százaléka megrongálódott az orosz bombázások következtében.

A támogatásról, amelyet a közlemény szerint a következő napokban utal át Párizs Kijevnek, hétfőn állapodott meg videókonferenciáján a két ország gazdasági minisztere, Bruno Le Maire és Szerhij Marcsenko, valamint a francia fejlesztési ügynökség. A pénzügyi támogatásokon kívül Franciaország védelmi eszközöket is szállít Ukrajnának a február 24-én kezdődött orosz offenzívával szembeni ellenállásra.

MTI