Békéscsabára érkezett az utazó digitális iskola

NEUTECH utazó digitális iskola Békéscsabán Fotó: Körös Hírcentrum

A Neumann János Egyetem NEUTECH – Neumann Technológiai Bázis programsorozat bemutatóját tekinthetik meg a diákok a BSZC Kemény Gábor Technikumban. Az országjáró program során a kecskeméti egyetem képzéseit mutatják be látványos, high-tech felszereltségű utazó konténerben, valamint a diákok interaktív, gyakorlati bemutató foglalkozásokon vehetnek részt.

hirdetés

„A Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Neumann János Egyetem között régóta fennálló, jó kapcsolat van. Nem csak a Kemény Gábor iskolánk tekintetében beszélhetünk az együttműködéséről, hanem szintén részt vesz ebben a közös munkában a Trefort Ágoston iskolánk, illetve a Nemes Tihamér iskolánk is” – emelte ki köszöntő beszédében Uhljár Erik, a Békéscsabai Szakképzési Centrum kancellárja.

hirdetés

A 13 középiskolába ellátogató roadshow célja, hogy a műszaki, informatikai, gazdasági és agrár területek iránt érdeklődő diákok pályaorientációs döntését segítse. A NEUTECH utazó digitális innovációs konténerben a diákok a GAMF Műszaki és Informatikai Kar, a Gazdaságtudományi Kar és a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar interaktív és gyakorlati bemutató foglalkozásain vehetnek részt. A foglalkozások között 3D szkennelés és nyomtatás, valamint iOS és Arduino programozás is elérhető, de a diákok megismerkedhetnek a hidrogén tüzelőanyag-cellás modellautó működésével is a konténerben.  Mindemellett, kísérő programként fenntarthatósági szemléletű és pénzügyi kultúrát oktató előadásokon is részt vehetnek.

„Nem csak a műszaki, informatikai, hanem a gazdasági, illetve az agrár területeken is kínálunk felsőoktatási lehetőségeket a békéscsabai diákoknak is. Ezt a kínálatot szeretnénk nekik itt megmutatni. Többféle foglalkozással, területtel készültünk” – fogalmazott Halczman Szilvia, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának beiskolázási igazgatója. Hozzátette, a Békéscsabán tartott roadshow alap koncepciója, hogy megmutassák a diákoknak azt, hogy a kecskeméti egyetemen olyan értékes diplomát és szakértelmet tudnak szerezni, amit Békéscsabán hasznosíthatnak a helyi cégeknél.

NEUTECH utazó digitális iskola Békéscsabán
Fotó: Körös Hírcentrum

Malatyinszki Péter, az intézmény igazgatója elmondta, 2021 december 14-én kötött együttműködési megállapodást a Szakképzési Centrum a Neumann János Egyetemmel, azóta pedig a Kemény Gábor Technikum heti szintű kapcsolatban áll az egyetemmel.

„Mi nagyon oda figyelünk arra, hogy a diákoknak egy egyéni életút managementet tudjunk nyújtani. Aki el szeretne helyezkedni a munkaerőpiacon, összehozzunk a megfelelő cégekkel, aki tovább szeretne tanulni, számára a legmegfelelőbb egyetemmel tudjuk összehozni, illetve aki másodszakmát szeretne szerezni, a Szakképzési Centrum berkein belül megteremtjük annak a lehetőségét, hogy megismerkedhessen azzal, amit tanulni szeretne” – fogalmazott Malatyinszki Péter.

Kiemelte: „Úgy gondolom, hogy a mi diákjaink nagyon szerencsések, hiszen általában egy nyílt napra el kell utazni az egyetemre. Mi azonban elmondhatjuk, hogy a Kemény Gáborba házhoz jön az egyetem, hiszen gyakorlatilag az udvarunkon tudják megnézni teljesen high-tech felszereltségű konténerekben az egyetem képzéseit, amiért adott esetben hosszú időt kellene utazni” – fogalmazott Malatyinszki Péter. Hozzátette, az együttműködés részét képzi, hogy egymás munkáját segítik, valamint megteremtik annak lehetőségét, hogy az egyetemen való végzés után az intézmény tanulói megtalálhassák számításaikat Békéscsabán.

Az utazó konténer csütörtökig lesz a Kemény Gábor Technikumban.

NEUTECH utazó digitális iskola Békéscsabán
Fotó: Körös Hírcentrum
NEUTECH utazó digitális iskola Békéscsabán
Fotó: Körös Hírcentrum

hirdetés