Bemutatták a Munkácsy Mihály Múzeum legújabb kötetét

Munkácsy új kötet, Munkácsy Mihály Múzeum Békéscsaba Fotó: Körös Hírcentrum

A Mesés Békés című kiadvány a 75 Békés megyei település történeteit, értékeit, helyi szokásait és legendáit mutatja be képes illusztrációk mellett. A könyv a Békés Megyei Önkormányzattal való szoros együttműködésnek köszönhetően valósult meg, a Terület -és Településfejlesztési Operatív Program pályázatának keretében.

hirdetés

„Mi, akik itt élünk, nagyjából tisztában vagyunk azzal, hogy milyen csodák találhatók ebben a megyében. Olvasva ezt a kötetet azonban még engem is meglep, hogy Békés megye milyen gazdag a kulturális és egyéb értékekben. Fantasztikus összeállítás született” – Fogalmazott dr. Bácsmegi Gábor, a múzeum igazgatója.

hirdetés

A vaskos kiadványból ezer darabot nyomtattak, amely a múzeum látogatói között kerül kiosztásra. A kötet a tudományos ismeretterjesztés igényével készült, miközben a szórakoztatás eszközével segíti elő az olvashatóságot. A könyv megalkotásának ötlete Ando Györgytől, a múzeum egykori igazgatójától, Salamon Edinától és Martyin Emíliától indult egy Békés megyei utazás közben. Ez alkalommal a néprajzkutatók közt szóba került, hogy a megye több településéről csak nagyon kevés, vagy szinte semmilyen adat nem áll a rendelkezésünkre. Az alkotók eredeti koncepciója kezdetben egy néprajzos kiadvány volt. A kidolgozás során dr. Bácsmegi Gábor régészeti, és Váncsa Klára természettudományi segítséget is nyújtott a három alkotónak, illetve még sokan működtek közre az évek alatt az adatok gyűjtésében.

A 75 Békés megyei település mindegyike szerepel a kiadványban, betűrendi sorrendben. Minden egyes település egyforma terjedelemben kerül bemutatásra, ugyanis a szerzők szerint minden Békés megyei település ugyanolyan fontossággal bír. A kiadványt képek, illusztrációk színesítik.

“Azt akartuk, hogy tudományos igényességű legyen, de népszerű formában megírt és tálalt kiadvány, amelyet szívesen forgat bárki” – fogalmazott Martyin Emília.

A szerzők fontosnak tartották, hogy olyan kötet szülessen, amelynek segítségével a Békés megyében élők a saját és szomszédos településeiket jobban megismerhetik, illetve a nem Békés megyében élők is információkat szerezzenek az itt fellelhető értékekről. A kötet további célja ezek mellett a helyi identitás erősítése.

hirdetés