Biztosításközvetítőként ügyfelét verte át egy 73 éves békéscsabai nő

pénz, forint, gyulán elhagyott pénz Illusztráció: Pixabay.com

Nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 73 éves büntetlen előéletű békéscsabai nővel szemben, aki az egyik ügyfelétől befektetési céllal átvett pénzösszeget a saját céljaira fordította. Az okozott kár eddig meg nem térített részét is meg kell majd térítenie az ügyészség indítványa szerint.

Az idős nő a vádbeli időszakban biztosításközvetítői tevékenységet folytatott, ebből kifolyólag ismerte a sértett férfit, aki korábban rajta keresztül kötött életbiztosítást.

hirdetés

A nő 2017. április 27-én, a békéscsabai irodájában felajánlotta a sértettnek, hogy a biztosításból felszabadult pénzösszegét befekteti, és 20 hónap múlva – azaz 2019 januárjában – a befektetett összeget 20 %-os kamattal együtt visszafizeti a részére. A terhelt és a sértett között erről írásbeli megállapodás is készült. A sértett ebből a célból még ugyanezen a napon át is utalt a nő számlájára 2.100.000.-Ft-ot. A terhelt azonban jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette a sértettet, mivel a pénzt valójában nem befektetési szándékkal kérte, hanem abból anyagi jellegű kötelezettségeit, tartozásait kívánta rendezni. A terhelt az átutalt pénzt a saját céljaira felhasználta, és azt az ígért határidőben nem fizette vissza a sértettnek. A nő a nyomozás során 100.000.-Ft-ot térített meg az okozott kárból.

A járási ügyészség 2021. júliusában a büntetőeljárást 6 hónapra felfüggesztette közvetítői eljárás lefolytatása céljából. A közvetítői eljárás során a terhelt vállalta az okozott kár teljes megtérítését, azonban annak – a felfüggesztés tartamának további 10 hónappal történő meghosszabbítása ellenére – csak részben tett eleget, és összesen 1.040.000.-Ft-ot fizetett meg a sértett részére több részletben. Tekintettel arra, hogy a közvetítői eljárás csak részben vezetett eredményre, ezért vádemelésre került sor. A sértett jelenleg fennálló kára 960.000.-Ft – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.