Megérkeztek a ragadozó madarak a Körös-Maros Nemzeti Park területére

Körös-Maros Nemzeti Park Fotó: Szél Antal István

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztai tájaira megérkeztek azok a ragadozó madarak, amelyek a Kárpát-medencében nem költenek ugyan, de a telet rendszeresen itt töltik.

Leggyakoribb téli ragadozó vendégünk a kékes rétihéja. Ahogy októberben a nálunk költő barna rétihéják útra keltek a déli tájak felé, szinte váltásként már meg is érkeztek a kékes rétihéják. Az egyik klasszikus Kis-sárréti éjszakázóhelyen a napokban 15 példányt számoltak. Nem sokkal utánuk megjelentek a gatyás ölyvek és a kis sólymok is. Ezeknek a fajoknak a legfontosabb táplálékát a különböző rágcsálók, elsősorban a mezei pockok alkotják, így a pocokállomány nagysága jelentősen befolyásolja az itt telelő madarak létszámát.

hirdetés

A fenti három, klasszikus telelőfaj mellett a hideg évszakban időnként vándorsólymok is megjelennek a dél-alföldi tájakon. Ez a faj már költőként is jelen van Magyarországon, de a Körös-Maros Nemzeti Parkban sikeres fészkelését még nem sikerült regisztrálni. Telente a Biharugrai-halastavak környékén rendszeresen megfigyelhető néhány vándorsólyom, az elmúlt napokban két példány került szem elé. Egy-egy vörös kánya és szirti sas is telel a Körös-Maros Nemzeti Parkban, Biharugra térségében pedig idén is megjelent a rendszeresen ott telelő fekete sas.

A hideg évszakban az északról érkező egyedekkel jelentősen megnő a rétisasok száma. Így van ez az idén is, Biharugra környékén jelenleg mintegy 25 példány tartózkodik. A rétisasok telente olyan helyeken is megjelennek, ahol az év más szakában nem láthatjuk őket – számolt be honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

hirdetés