Közel egy éven át a szomszédból lopta az áramot

áramlopás Sarkadon, áram, forint, lopás Illusztráció

Kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség egy 52 éves büntetett előéletű almáskamarási illetőségű, de mezőkovácsházi tartózkodási helyű férfi ellen, aki közel 1 éven át a szomszédból lopta az elektromos áramot.

hirdetés

A férfi által lakott almáskamarási családi házban az áramszolgáltatás díjtartozás miatt kikapcsolásra került, ezért a terhelt elhatározta, hogy a szomszédos, lakatlan ingatlanból fog elektromos áramhoz jutni. Ennek megfelelően 2019 januárjában, a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül, a bekerített ingatlan kiskapuját kinyitva, bement a szomszéd ház udvarába. Ott a lakóház mögött lévő melléképülethez vezető elektromos kábel burkolatát megbontotta, majd a vezetékhez egy elosztóban végződő 3 eres kábelt csatlakoztatott, melyet az ingatlan udvarán át a saját házának kazánház helyiségébe vezetett, ahol arra további hosszabbító vezetékeket csatlakoztatott, és a házában használt fogyasztó berendezéseket azokról működtette.

hirdetés

Tette ezt egészen 2021. december 17-ig, amikor a szomszéd ház tulajdonosa észrevette a hosszabbítót a lakatlan ház udvarán és értesítette a rendőröket. A férfi a közel 1 év alatt 95.000.-Ft értékű elektromos áramot tulajdonított el a szomszédjától. Az áramszolgáltató által a szomszéd részére kiállított számlák közül a férfi egy 8.500.-Ft összegű számlát kifizetett, de az okozott kár többi részét nem térítette meg.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elzárás büntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság az okozott kár meg nem térült része vonatkozásában vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben, valamint kötelezze őt a nyomozás során felmerült, közel 50.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére is – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.

hirdetés