Sorra érkeznek a bejelentések a rendőrségre Békés vármegyében is internetes csalásokról

rendőrség, Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, emelkedett a rendvédelmi dolgozók bére Fotó: Körös Hírcentrum

Egy orosházi nő egy játékkonzolhoz kontrollert akart venni, el is utalt érte több mint 30 ezer forintot. Az eladó azt ígérte, hogy karácsonyig elküldi neki az eszközt. Ez nem történt meg, ráadásul a hirdető elérhetetlenné vált, a vevő nem tud kapcsolatba lépni vele, nem tudja tőle visszaszerezni a pénzét, ezért 2023. január 13-án feljelentést tett.

Három nappal később újabb két pórul járt internetes vásárló tett bejelentést. Egy békéscsabai férfi 45 ezer forintot fizetett egy olyan telefonért, amihez egyébként jóval drágábban lehet hozzájutni. Az egyik népszerű kereskedő oldalon figyelt fel az alkalminak tűnő vételre, a pénzt el is utalta, de úgy járt, mint a kontroller megrendelője.

hirdetés

Egy szabadkígyósi férfi pedig azért kért rendőri intézkedést, mert egy cégtől informatikai eszközöket rendelt 150 ezer forintért, de azok nem érkeztek meg, ráadásul a cég honlapján lévő vevőszolgálati telefonszámok nem működnek, az e-mailre pedig nem válaszolnak.

A rendőrség mindenkit arra kér, hogy legyen nagyon körültekintő, ha interneten vásárol!

Használt cikkek esetében a piaci árnál jóval alacsonyabb ár gyanús lehet. Ha például egy 200 ezer forint körüli összegért megvásárolható telefont alig használt, jó állapotú megjelöléssel 45 ezerért hirdetnek, érdemes jobban utánanézni az eladónak. Webáruházaknál nézzék meg az üzemeltető adatait, a kapcsolattartási adatokat és a vásárlási feltételeket! Érdemes rákeresni az áruház értékelésére is az interneten, mert vannak esetek, amikor a korábbi károsultak leírják tapasztalataikat a cégről.

Ha még a vásárlás előtt elolvassuk ezeket, elkerülhető, hogy magunk is csalás áldozatává váljunk. Bankkártya adatait csak a bank online fizetésére létrehozott oldalán adja meg (kereskedő oldalán vagy e-mailben soha)! Ha lehet, válassza a személyes átvételi módot vagy az utánvételt! (Police.hu)

Illusztráció: Police.hu