Koffán Károly és Kohán György alkotásokkal gazdagodott a Munkácsy Mihály Múzeum képzőművészeti gyűjteménye

Munkácsy Mihály Múzeum új kiállítás Fotó: Körös Hírcentrum

A nyilvánosság elől évtizedekig elzárt műalkotások bemutatására a múzeum Zöld Szalonjában került sor, egy péntek délelőtti sajtótájékoztató keretében. A tájékoztatón dr. Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója beszélt az adományozásról, a művészekről és műveikről pedig Gyarmati Gabriella művészettörténész tartott előadást.

hirdetés

A múzeum igazgatója elmondta, a tavalyi évben rekordszámú felajánlás érkezett. „Fantasztikus évet zártunk. A tavalyi évben elnyertük az Év Múzeuma címet, aminek rendkívül sok hozadéka van. Ezeknek egyike, hogy a gyűjtemény gyarapításunk száma megemelkedett. Ebből is kiemelkedik a képzőművészeti gyűjtemény, hiszen több darabbal is bővült a kollekció” – fogalmazott dr. Bácsmegi Gábor.

hirdetés

A közel egyidős magyar művészek, Koffán Károly és Kohán György között egykor baráti kapcsolat állt. A két barát közötti kapcsolat 2023-ban, fél évszázad elteltével újra folytatódhat a múzeumban. Két, személyét felfedni nem kívánó műgyűjtő időben egyszerre, térben azonban egymástól távol keresték fel az intézményt a képzőművészeti gyűjtemény gazdagításának szándékával. A műtárgyak találkozása lehetőséget biztosított a múzeum számára a két alkotó szellemiségének és személyének közös megidézésére.

Fotó: Körös Hírcentrum

„Koffán Károly rendkívül sokoldalú alkotó volt. Elsősorban mint grafikust és fotóművészt ismerjük őt, de rendkívül jeles európai ornitológus is volt. Nagyon sok ponton kötődik Békéscsabához, vagy békéscsabai kötődésű művészekhez az ő pályája” – fogalmazott Gyarmati Gabriella művészettörténész.

Koffán Károly Csendélet műve Radnóti Miklós hagyatékából származik, amelyet 1947-ben készített. Kohán György korai akvarelljét N. Szabados József, gyulai származású építőmester hagyatékából emelte ki leszármazottja. Az alkotásokat a legfrissebb szerzemények között szeretnék bemutatni a jövőben, amint ismét a megszokott rend szerint működik az intézmény.

hirdetés