Díjazták a legjobb fajtákat és a fajtakísérletek résztvevőit

vetés, földművelés, gazdaság Kiemelt kép illusztráció! Fotó: Pixabay

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) által szervezett őszi búza, kukorica és repce posztregisztrációs fajtakísérletekben részt vevő vállalatok, illetve a legjobb fajták, hibridek tulajdonosai a budapesti AGROmashEXPO és Agrárgépshow keretében vették át díjaikat.

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) együttműködésével tavaly is megvalósultak az őszi búza, kukorica és repce posztregisztrációs fajtakísérletek. Ezek legfőbb célja, hogy a termelők objektív információt kapjanak az egyes fajtákról, így segítve a fajtaválasztást.

hirdetés

Tavaly a kukorica 16., az őszi búza 15., a repce pedig 3. alkalommal került górcső alá, hazánk több, földrajzilag és termőhelyi adottságokban is eltérő helyszínén. Így arra is lehetőség nyílik, hogy a termelők olyan fajták, hibridek mellett döntsenek, amelyek a saját termőhelyi adottságaikhoz legközelebb eső kísérleti területeken hoznak jó eredményeket.

Az 59 őszibúza-fajtát 3 éréscsoportban, 8 helyszínen; a 31 repcefajtát két éréscsoportban, 6 helyszínen, a 43 kukoricafajtát 4 éréscsoportban, 10 helyszínen vizsgálták. A kísérletekben összesen 20 fajtatulajdonos vállalat vett részt. A teszt felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat a megszokottak szerint a Fajtakísérleti Innovációs Tanács látta el.

A budapesti AGROmashEXPO és Agrárgépshow keretében a GOSZ által rendezett Szántóföldi Szakmai Napon minden növényfaj valamennyi éréscsoportjának első három helyezettjét díjazták, valamint oklevelet vehettek át a kísérletben résztvevő fajtatulajdonos vállalatok.

A felmérés eredményei – a korábbi évekre visszamenőleg – minden gazdálkodó, érdeklődő számára elérhetőek a VSZT honlapján.

Őszi búza:
http://www.vszt.hu/hu/aktualitasok/gosz-vszt-nak-oszi-buza-posztregisztracios-kiserlet-2022.html
Repce:
http://www.vszt.hu/hu/aktualitasok/gosz-vszt-nak-repce-posztregisztracios-kiserlet-2022.html
Kukorica:
http://www.vszt.hu/hu/aktualitasok/gosz-vszt-nak-kukorica-posztregisztracios-kiserlet-2022.html