Dr. Orosz Tivadar: A gazdasági visszaesés elkerülése a cél

orosz Fotó: BMKIK

Előbb a járványhelyzet, majd a minden területet érintő áremelkedések nehezítették a Békésben működő vállalkozások fejlődését. A tavalyi esztendőről dr. Orosz Tivadarral, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román tagozatának elnökével beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

A szomszédunkban háború zajlik, bizonytalan kimenetellel és végkifejlettel, ráadásul a járványhelyzet sem zárult le teljesen, csupán más nehézségek elhomályosítják. Ezek a tényezők nagyon nehéz gazdasági helyzetet teremtettek – kezdte évértékelőjét dr. Orosz Tivadar. Mindezen mára globálissá vált problémák közepette kellett megtalálni a kamarának azokat az eszközöket, amelyekkel segíthette a vállalkozásokat.

hirdetés

A kamara folyamatosan igyekszik javaslatokat megfogalmazni a kormányzat felé azon tapasztalatok alapján, amelyek a megyei cégektől érkeznek. Elmondható, hogy viszonylag jól átvészelte a magyar gazdaság a 2022-es évet. A 2023-as esztendő tervezésekor is abból indultak ki, hogy elkerüljék a recessziót, a visszaesést, hiszen 2020-ban a covid miatt volt már egy visszaeső szakasz. 2023-ra sokkal nagyobb veszélyeket látnak, mint a tavalyi évben, emiatt gazdasági növekedést alig várnak az elemzők.

A vállalkozások különböző támogatási formákat vehettek igénybe, részben az energiaár-emelkedés miatt. Ezeknek a támogatásoknak feltétele volt például a munkaerőlétszám megtartása. Sajnos a leépítések elkezdődtek Békés megyében is, romlanak a mutatók. Nagyrészt a vendéglátás, turisztika ágazatokban számítanak további leépítésekre az elemzők. De az építőiparban is drámaian csökkentek a megrendelések. Ez annak is köszönhető, hogy egyes uniós források még nem érkeztek meg.

A kamaránál 2022-ben viszonylag kiegyensúlyozott munka folyt. Egyre több személyes részvételű fórumot, eseményt meg tudtak valósítani a munkatársak – árulta el az elnök. A gazdasági kapcsolatokban visszaesés nem történt, sőt, például Románia és Magyarország energetikai téren újabb együttműködés küszöbén áll. Az energia szempontjából azt látják a szakértők, hogy a függetlenedés felé kell elmozdulni egyre inkább – emelte ki dr. Orosz Tivadar.

A szakképzés tekintetében nagyon jó folyamatok indultak el a 2020-as évben a rendszer átalakításával – fogalmazott a megyei elnök. Továbbra is a minőségi oktatás a legfontosabb. Nőttek a tanulói létszámok, azonban összességében nézve egyre kevesebb a diák Magyarországon. A mesterképzést is egyre több szakember választja, ezáltal tovább bővítve a saját, átadható tudásukat.

A szakmai versenyeken való részvétel szintén egyre jellemzőbb a szakképzésben tanuló diákok körében, bár a korábbi években a járványhelyzet ezt is felborította. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara előválogatója már zajlik. A megmérettetésen több mint ötszáz diák versenyez 39 szakmában.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) a hároméves képzés végzős középiskolásainak, illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV), az érettségit is adó, ötéves technikum végzőseinek szól. A fiataloknak érdekük, hogy jól szerepeljenek. Egyrészt aki legalább 60 százalékosra írja meg a feladatlapot, az részben mentesül az év végi szakmai vizsgák alól, automatikusan jár neki a jeles. Másrészt az országos döntők legjobbjai közül válogatják az Európa és világbajnokságra nevezendő versenyzőket is.

A teljes interjút itt meghallgathatják: