Gyomaendrődi orvhalászok ellen emelt vádat az ügyészség

halkínálat, halak, ponty, orvhalász Kiemelt képünk illusztráció! Fotó: Pixabay.com

Társtettesként elkövetett orvhalászat vétsége miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség és vádiratában közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt egy 25 és egy 28 éves gyomaendrődi férfi – mindketten büntetett előéletűek – ellen, akik tiltott módon és tiltott halászati eszközzel halásztak – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.

A két férfi egy ismeretlen személyazonosságú fiatal nő társukkal együtt 2022. augusztus 28-án 21 óra 30 perc körüli időben Gyomaendrődön, az Endrőd-Középső (más néven Csókási) holtág partján lévő horgászhelyhez mentek. Ezen a holtágon – az általános horgászrendi szabályozástól eltérően – egész évben tilos a kisszerszámos (rekreációs vagy sport) halászat folytatása.

hirdetés

A terheltek a holtágon halászni kezdtek, mégpedig jogosulatlanul, tiltott módon és tiltott halászati eszközzel. Korábban a vízterületen 2 db nyakzó hálót (meslenchálót) helyeztek el, amit most megpróbáltak kiemelni. Az egyik hálót a 28 éves férfi kezdte kifelé húzni a partra, abból 2 db kárászt vettek ki, amikor a háló megakadt, ezért a 25 éves férfi beúszott a vízbe, hogy azt kiszabadítsa. Ekkor érte őket tetten egy hivatásos halőr. Az idősebb férfi és a nő elfutottak a helyszínről, a fiatalabb férfit pedig intézkedés alá vonta a halőr.

A nyakzó háló olyan állított halászeszköz, amelynek fogási elve a hal megakadásán alapul és a megfogott egyed rövid időn belül történő elpusztulásához vezet. A két hálóban további 5 db kárász volt beleakadva, a terheltek így összesen 7 db, közel 7.000.-Ft értékű halat tulajdonítottak volna el.

A helyszíni intézkedéskor az eltulajdonított halakat a rendőrség a hivatásos halőrnek átadta, aki azokat – a mérést követően – a holtág vizébe visszaengedte, így a lopással okozott kár megtérült.