Megtartották az év első képviselő testületi-ülését követő sajtótájékoztatót Békésen

Kálmán Tibor, Békés, testületi ülés Fotó: Körös Hírcentrum (archív)

A tájékoztatón Kálmán Tibor, Békés város polgármestere adott tájékoztatást az ülésen hozott fontosabb döntésekről.

Véglegesen lezárult az az OLAF vizsgálat, amely az előző képviselő-testület által lebonyolított Terület -és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatait érintette. Ennek kapcsán névtelen tettes által 6 pályázatra érkezett bejelentés az OLAF irányába, akik a dokumentumok megvizsgálását követően mindent rendben találtak. Az első pályázat kapcsán már 2022-ben megérkezett az eredmény, decemberben pedig a maradék 5 pályázat lezáró dokumentációja is befutott.

hirdetés

Egységes szervezetbe lett foglalva a Békés Város Önkormányzatának városi jelképekről és kitüntetésekről szóló rendelete. Az elmúlt évtizedekben sok apró változáson esett át az említett rendelet, ennek egységesítése időszerű volt. „Úgy gondolom, hogy nagyon sok nagyszerű ember kapta meg akár a Díszpolgári címet, a Békés Városért címet, a Civilek a Városért címet, és még sorolhatnám. Megjelenik egy új kitüntetés is, a Békés Város Közszolgálatáért Végzett Díj, amely az önkormányzat intézményeiben régóta dolgozó személyek elismerésére fog majd szolgálni” – fogalmazott Kálmán Tibor. Továbbá szó esett arról, hogy az önkormányzat lehetőségeihez mérten helyet biztosít a Nemzetiségi Önkormányzatoknak. „Ez kötelező feladatunk, de szívesen is tesszük, mert úgy gondolom, hogy a Nemzetiségi Önkormányzatok is nagyon sokat tesznek a városunkért, és nagyon jó az együttműködés, amely reményeim szerint a továbbiakban is ilyen lesz” – emelte ki a polgármester.

Módosította a Békés Város Önkormányzata a veszélyhelyzeti intézkedésekre vonatkozó döntéseit, amelyet az elmúlt időszak tapasztalatai és a felmerült elképzelések tettek szükségessé. A polgármester elmondta, jelentős megtakarításokat tudtak eszközölni a működő létesítményeikben, épületeikben. Ez köszönhető annak a fegyelmezettségnek, amelyet a vezetők és az ott dolgozók tanúsítottak. A Békési Uszoda nyitva tudott maradni annak a támogatásnak köszönhetően, amelyet a Sportért Felelős Államtitkárság adományozott. A város sportolói ugyanis olyan kiváló sporteredményeket értek el az elmúlt időszakban (mint a Békési Úszó Klub és a Békési Kajak-Kenu Club) amelyek felhívták az országos vezetés figyelmét is.

A képviselő-testület zárt ülés keretében döntött árról, hogy az elkövetkező időszakban több közbeszerzési eljárást is elindít az önkormányzat. „A TOP Plusz pályázataink sikeresek, az Élhető települések 1, Élhető települések 2, illetve az energetikai felújítással kapcsolatos pályázataink is olyan szakaszba léptek, ahol már a tervezések utolsó vonásai zajlanak, ezt követően pedig a közbeszerzést is el tudjuk indítani” – fogalmazott a polgármester.