Erős széllökésekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Fotó: Katasztrófavédelem (archív)

Erős széllökések veszélye miatt már tizenegy vármegyére adott ki másodfokú figyelmeztetést szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Veszélyjelzésükben azt írták, pénteken késő délután, illetve este az északnyugatira forduló szelet főként az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és esetleg a középső országrészben viharos – 60-80 kilométer/órás – lökések kísérhetik. Az északnyugati határvidék közelében, illetve a Dunántúli-középhegység, a Börzsöny magasabban fekvő részein 80 kilométer/óra körüli, esetleg afölötti lökés sem kizárt.

hirdetés

A késő esti órákban kissé veszít erejéből a légmozgás. Hozzátették: szombaton a hajnali, reggeli óráktól kezdve ismét viharossá, erősen viharossá fokozódik az északnyugati szél. Az országban nagy területen lehet 70 kilométer/óra fölötti széllökés, míg a Dunántúlon és Borsod, illetve Szabolcs térségében általában 80-90 kilométer/órás, a Bakonyban és a Balaton térségében akár 100-110 kilométer/órás vagy afölötti lökések is várhatóak.

Az időjárási helyzetre tekintettel akár a piros színű veszélyjelzést is kiadhatják.

A meteorológiai szolgálat Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegye területére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki szombatra, itt a várt legerősebb széllökések sebessége meghaladhatja a 90 kilométer/órát. Az ország többi részére elsőfokú (sárga) figyelmeztetés van érvényben.

MTI