A még ma is használt Tranoscius történelme elevenedik meg a múzeumban

Tranoscius Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum

Égi csillag tiszta fénye címmel nyílt meg a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum legújabb időszaki tárlata. A kiállítás megszületéséről, anyagáról Salamon Edinával, az intézmény néprajzos muzeológusával beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Ahogy a múzeum honlapján írják, a keresztény kultúra évszázadokon keresztül meghatározó szerepet játszott a csabaiak életében, a magyarországi egyházak által megalkotott kulturális javak kiemelkedő történelmi és esztétikai értéket képviseltek a városban. Békéscsaba életében néhány egyházi tárgy pedig kiemelt figyelmet kapott. Ilyen a települési értéktárban 50. helyen szereplő Tranoscius, melyre a csabaiak méltán lehetnek büszkék.

hirdetés

Salamon Edina kifejtette, a tárlat közelebb hozza hozzánk a könyv alkotóját is, valamint kapcsolatát a csabaiakkal. Bíró Bertold könyvkötő mester a könyv létrehozásának bemutatásában kapott szerepet. Emellett egy falfelületen a békéscsabai evangélikus gimnázium diákjainak több munkája látható. A kiállított énekes könyvek közül számos a múzeum saját tulajdona. Többféle kiadást is meg tudnak mutatni a közönségnek, ráadásul a könyvek külsejét tekintve ugyancsak színes a felhozatal: rézverettel, kaucsukkal díszített is található a kiállításban.

A nagyközönség előreláthatóan 2023. április 1-től tekintheti meg az új tárlatot a múzeum Zsilinszky Mihály Termében. Előadásokat, tárlatvezetéseket, múzeumpedagógiai foglalkozásokat szintén terveznek a kiállításhoz, amint a nyitás ezt lehetővé teszi.

A teljes interjút itt hallhatják:

hirdetés