5-ös erősségű földrengés rázta meg Romániát

földrengés Romániában Illusztráció: iStock

A Richter-skála szerinti 5,0 erősségű földrengés rázta meg Romániát hétfő délután, magyar idő szerint 15 óra 58 perckor.

hirdetés

A rengést a békéscsabai szerkesztőségünkben is érzékeltük, ezt követően tájékoztatást kértünk a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumtól, ahol megerősítést kaptunk.

hirdetés

Mint elmondták, magyar idő szerint 15:58 perckor 5,0 magnitúdójú földrengés keletkezett Romániában, Zsilvásárhelytől 15 km-re, az országhatártól közelítőleg 200 km-re délkeletre. Hozzátették, a magyar lakosság (cikkünk megjelenésekor) egyelőre csak Békéscsabáról jelezte, hogy érezte az eseményt. Nagy valószínűséggel hazánk délkeleti részén több helyen is érezhető volt.

Az MTI azt írja, Marcel Romanescu, Zsílvásárhely polgármestere a Digi 24 hírtelevíziónak azt mondta: a rengést a városban erősen lehetett érezni, sokakat megijesztett, de károkról nincs tudomása, a 112-es segélyhívót sem hívták a földrengés miatt. Húsz perccel később 3-as erősségű utórengés következett be ugyanabban a téréségben. Mihai Diaconescu, a INFP ügyeletese szerint az olténiai, kis mélységben lévő szeizmikus térségben gyakoriak a földmozgások, de ilyen erősségű rengésre eddig nem volt példa.

Romániában főleg a Kárpátok kanyarulatában lévő Vrancea szeizmikus térséget tartják veszélyesnek. A több mint százkilométeres mélységből induló, nagy erejű földmozgások évszázadonként legalább kétszer okoztak jelentős pusztítást Bukarest térségében. A legutóbbi, 1977-es 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, és több mint 11 ezer ember megsérült.

FRISSÍTÉS! Kedden újabb földrengés volt Romániában:

hirdetés