Megszépült a MOL terem a békéscsabai Vízműben

új MOL szaktanterem a Vízműben Fotó: Körös Hírcentrum

2023. február 23-án a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Vásárhelyi Pál Technikum vezetősége, a MOL Békési Régió vezetője és szakemberei, valamint a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar vezetősége közösen avatták fel a megszépült MOL termet a Vízmű falai között.

hirdetés

A nagy múltú, ma is sikeres Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium térségében és országosan is ritka vagy egyedülálló szakokkal biztosítja a fiatal, korszerűen képzett szakemberek munkaerőpiaci utánpótlását. Az 1950-es években Vízműépítési Technikumként nyitotta meg kapuit – ebből az időből ered a városszerte ismert, családias elnevezése, a Vízmű is -, a vízügyi képzés pedig azóta is az alapképzései közé tartozik.

Az intézmény mindenkori vezetése igyekezett a műszaki területen belül egymáshoz is kapcsolódó szakokat felvenni a képzési palettájára, így az intézmény falai között 2013 óta zajlik – az országban egyedülálló módon – fluidumkitermelő technikusok képzése. A fluidumkitermelők a szénhidrogének és felszín alatti vizek kitermelését, gyűjtését, kezelését, tárolását és szállítását végző szakemberek, szaktudásuk az energiakrízis megoldásához és későbbi kezeléséhez, a magyar gazdaság versenyképességének fenntartásához is elengedhetetlen.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója az ünnepélyes átadón ismertette, a Békéscsabai Szakképzési Centrum 2021-ben írta alá a MOL Nyrt.-vel az együttműködési megállapodását. A MOL azóta a fluidumkitermelők legnagyobb duális partnere, amely során a diákok már ipari környezetben tölthetik el szakmai gyakorlataikat. A cég anyagi támogatásával pedig a Vízműben korábban csak 22. számú teremnek nevezett helyiséget korszerű szaktanteremmé tudták átalakítani.

Sóron András, a MOL Kutatás, Termelés szakmai főtitkára elmondta, a most átadásra került terem mutatja, hogy mennyire komoly kapcsolat van a MOL és az iskola között. „A MOL a továbbiakban is számít az itt végzett diákokra, mint magas szintű ismeretekkel rendelkező kollégákra, akik megállják a helyüket a piacon is, amikor már önállóan kell hasznosítani azt a tudást, amit megszereztek” – fogalmazott.

Hozzátette, természetesen a MOL nem csak a teremmel igyekszik támogatni az iskolát. „A technikum diákjai rendszeresen vesznek részt a MOL által szervezett gyakorlatokon, ahol már a tanulóévek alatt bepillantást nyerhetnek a vállalat működésébe és gyakorlatban is kipróbálhatják az iskolában megszerzett tudást. Így hozzájárulhatnak a MOL stabil és megbízható működéséhez” – mondta.

Az iskola fontos partnere a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kara, amellyel a Vízmű szintén együttműködési megállapodást írt alá 2021-ben. Közösen dolgozták ki az okleveles technikusi képzés rendszerét, amely során a Vízműben fluidumkitermelő szakon végzett diákok felvételi nélkül, előzetes tudásbeszámítással folytathatják tanulmányaikat a Miskolci Egyetemen.

Prof. Dr. Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem Műszaki, Föld- és Környezettudományi Kar dékánja a beszédében méltatta, hogy egy szakközépiskola, egy egyetem és egy cég ilyen remek módon tud együttműködni. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek energetika és nyersanyag válsága még inkább rávilágított arra, hogy szükség van az innovatív technológiák alkalmazására, amihez nagyon sok jól képzett szakemberre van szükség.

Schnider György, a BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium igazgatója elmondta, az intézmény évek óta több egyetemmel áll partneri kapcsolatban. Képzéseik olyan szakmai tudást adnak a tanulóknak, amellyel később magabiztosan érvényesülhetnek a munkaerőpiacon, vagy a felsőoktatásban. „Azok, akik nálunk technikusként végeznek és a későbbiekben mérnöki oklevelet szereznek, már nálunk megismerkednek azokkal az anyagokkal, amelyek a csúcstechnológiát hordozzák magukban. Az újonnan kialakított szaktanterem a jövő technológiáját nyújtja a diákok számára” – fogalmazott Schnider György.

A szaktanterem ünnepélyes átadását követően Veres Zsolt geológus mutatta be a termet a diákoknak.

Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum

 

hirdetés