Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak, súlyos balesetet okozott

elsőbbségadás elmulasztása Békéscsabán súlyos baleset Fotó: Police.hu

Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 45 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfi ellen, aki úgy okozott súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetet, hogy nem adott elsőbbséget egy kerékpárosnak. A járási ügyészség indítványa pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására irányul – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Vármegyei Főügyészség.

A férfi 2022. augusztus 09-én, a délelőtti órákban a tulajdonát képező személygépkocsit vezetve közlekedett Békéscsaba lakott területén a Bartók Béla úton a Temető sor felől az Erkel utca irányába.

Haladása közben a Bartók Béla út – Erkel utca kereszteződésében úgy kanyarodott jobbra, hogy eközben nem biztosított elhaladási elsőbbséget a Bartók Béla úttal párhuzamosan kiépített kerékpárúton a Bánát utca felől a Temető sor irányába vele szemből érkező, s egyenesen továbbhaladni szándékozó kerékpáros nőnek, így összeütköztek. A baleset során a kerékpárt vezető sértett 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

A terhelt a cselekményével megszegte a KRESZ 31.§ (5) bekezdés b) pontjának ca) alpontjában foglaltakat, amely szerint elsőbbséget kell adni a jobbra bekanyarodó járművel a kerékpársávon vagy az úttest mellett lévő, attól jobbra eső kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton érkező jármű és gyalogos részére.