Már Zsuzsanna nap előtt énekeltek a búbospacsirták

bubospacsirta, pacsirták az alföldön Fotó: Őze Péter

Az enyhe időnek köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén a búbospacsirták már jóval Zsuzsanna nap előtt megszólaltak.

A néphagyomány szerint, ha február 19-én, Zsuzsanna napján megszólal a pacsirta, akkor rövidesen véget ér a hideg téli idő és beköszönt a tavasz. A KMNPI Cserebökény részterületén mezei és búbospacsirtákkal egyaránt találkozhatunk. A mezei pacsirták már január első hetében ejtettek néhány strófát a napsütéses, kora tavaszias időben. Igazi nászrepülést, éneklést azonban Zsuzsanna napjáig nem hallottunk tőlük – számolt be honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

hirdetés

„Másik pacsirtafajunk, a búbospacsirta nászénekét február 16-án hallottuk első alkalommal. Egy tojó és egy hím a dűlőút mentén, táplálékot keresve futkosott, majd időzött. A hím többször énekelt a talajon és odébb-repülés közben is. A pár valószínűleg a költőhelyet foglalta” – írják.

A búbospacsirta nem vonuló madárfaj. Legtöbbször állattartótelepek, külterületi utak közelében találkozhatunk vele, de gyakran megtelepszik a lakott településeken is. Évente kétszer költ, három-öt tojását a talaj mélyedésébe, vagy nagyobb fűcsomó tövébe rakja. A tojó kotlik, a hím eközben leggyakrabban egy kiülőhelyen énekel. Mindketten részt vesznek a fiókák etetésében. A búbospacsirták magyarországi állománya az utóbbi húsz évben lassú csökkenést mutat.