Folytatódott a lassú apadás a Fehér-Körösön, a Fekete-Körösön, valamint a Kettős-Körösön

Fehér Körös, Gyulai duzzasztó/Fotó: Jobbágy Zoltán

Az elmúlt 24 órában a Körösök hegyvidéki vízgyűjtőjéről nem jelentettek csapadékot, napközben a meleg hatására folytatódott a hóolvadás. Me reggeli hóvastagságok: Biharfüred: 52 cm, Vigyázó 31 cm.

hirdetés

A KÖRÖS-VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG tájékoztatása szerint, a csütörtöki tetőzést követően folytatódott a lassú apadás a Fehér-Körösön Gyulánál, a Fekete-Körösön Remeténél, valamint a Kettős-Körösön Békésnél. Gyulánál a Fehér-Körös vízállása ma reggel 9.00 órakor 367 cm (I. fok 350 cm), a Fekete-Körös Remeténél 499 cm (I. fok 500 cm), a Kettős-Körös Békésnél 621 cm (I. fok 550 cm).

hirdetés

A Sebes-Körös, Hármas-Körös és Berettyó folyókon folytatódott a lassú áradás. A hóolvadás, valamint a sebes-körösi tározókból a folyamatos 90 m3/s-os vízeresztés hatására, az alábbi helyzet várható folyóinkon:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőtől (03.06) várható csapadék a Körösök vízgyűjtőjén, de a lehűlés miatt a hegyvidéken inkább hó formájában hullik majd.

Árvízvédelem

A hidrológiai helyzetre való tekintettel március 1-jén 12.00 órától I. fokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön és a Kettős-Körösön, március 2-án 6.00 órától a Sebes-Körös alsó szakaszán, március 3-án 10.00 órától pedig a Hármas-Körösön. A KÖVIZIG működési területén lévő, 341 km hosszú I. rendű árvízvédelmi töltésből 215 km hosszon tartanak I. fokú készültséget, ezen védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a vízmércék olvasása és a segédőri figyelőszolgálat ellátása.

Belvízvédelem

A Körösök vízgyűjtőjén lehullott csapadékok miatt folyóinkon árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, az összegyülekező belvizet a szivattyútelepek emelik a folyókba. A szivattyúzásokat – szükség szerint – a legminimálisabb mértékben végzik a szakemberek, csak az esetlegesen kárt okozó belvizeket vezetik el, figyelemmel a vízvisszatartási lehetőségekre.

Jelenleg az igazgatóság 3 belvízvédelmi szakaszán van I. fokú készültség érvényben: a 12.04. Holt-Sebes-Körösi, a 12.08. sz. Élővíz-csatornai és a 12.09. sz. Mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon.

Kettős Körös, Békés duzzasztó/Fotó: Jobbágy Zoltán
Fehér Körös, Kisdelta árvízi szükségtározó megnyitási hely/Fotó: Jobbágy Zoltán
Fehér Körös, Kisdelta árvízi szükségtározó megnyitási hely1/Fotó: Jobbágy Zoltán

hirdetés