Hatalmas agancsot hullajtott el a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Hatalmas agancsot hullajtott el Fotó: Bencsik Antal Zsolt

Bátor, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának kilenc éves gímszarvas bikája a napokban vetette le élete nyolcadik és egyben eddigi legnagyobb agancsát.

Az idei agancshullás február 21-én, hat nappal korábban történt, mint az előző évben. Ez a jeles, ugyanakkor teljesen természetes esemény minden évben a február közepétől március közepéig tartó időszakban következik be a gímszarvasoknál.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság állatgondozó kollégái kora reggel találták meg a gímszarvas kifutóban a jobb és a bal agancsszárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal agancs szár 106 cm, míg a jobb oldali 110 cm. A két szár több, mint 8 kg-ot nyomott, ami több, mint 1 kg-al nehezebb, mint a tavalyi évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 24 és 28 cm-esek voltak.

Ilyenkor, a tavasz kezdetén a gímszarvasok szervezetében is változik a különböző hormonok szintje. Az állat agancsrózsáinál ún. csontfaló sejtek jelennek meg, amik felfalják a kötőszövetet, így a koponya részét képező csontcsap és az agancsrózsa elválik egymástól – ezért “veszíti el” az állat az agancsát.

Fotó: Bencsik Antal Zsolt

Az új agancs azonnal növekedésnek indul, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett háncs, vagy barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni. Az újonnan kifejlődő agancs teljesen megőrzi a korábbi, már elhullajtott formáját, csak évről-évre nagyobbá és terebélyesebbé válik, amíg a bikák el nem érik életük tetőpontját (kulmináció). Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni Bátort, a gímszarvast, mert az új agancs növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park