Kálmán Tibor: Több mint 6 milliárd forintból gazdálkodnak Békésen

kálmán tibor, békési Forrás: Kálmán Tibor hivatalos oldala

Február végén ismételten összeültek Békés képviselői. Az ülés legfontosabb napirendi pontja – ahogyan a legtöbb településen ebben az időszakban – a város költségvetésének elfogadása volt.

hirdetés

Kálmán Tibor, Békés polgármestere sajtótájékoztató keretében számolt be a testületi ülésen meghozott döntésekről. Kiemelte, jelen gazdasági helyzetben megalkotni egy költségvetést nem egyszerű feladat. Mindezek mellett egy olyan költségvetés született, amely véleménye szerint alkalmas arra, hogy a 2023-as évet végigvigyék. Meg tudták tartani a szociális juttatásokat (az iskolakezdési támogatást, a rekreációs bérletet, stb.), továbbá a működési költségek tekintetében az előírt béremeléseket is eszközölni tudták.

hirdetés

A költségvetés jelenlegi főösszege meghaladja a 6,2 milliárd forintot, mind a kiadási, mind a bevételi oldal egyensúlyban van. Nem tett le a város a fejlesztésekről sem. Három pályázat forrása már megérkezett a település számlájára, halad a tervezési fázis, remélhetőleg hamarosan kiírhatják a közbeszerzést. Az egészségügyi átszervezés még hathat idén a költségvetésre attól függően, hogy a járóbeteg szakellátó állami kézbe vétele, az ügyeleti rendszer átszervezése például hogyan valósul meg.

A nemzetiségi önkormányzat beszámolóját ugyancsak elfogadta a testület. A témához kapcsolódóan pedig arról is megemlékezett Kálmán Tibor, hogy a Jantyik utcai régi óvodaépületnek szeretne az önkormányzat egy új funkciót adni, kialakítva benne a nemzetiségek házát. Az eddigi egyeztetések alapján van rá érdeklődés.

A börtönnek szánt telek tekintetében is történt előrelépés. Egyelőre úgy tűnik, hogy a beruházás nem valósul meg, így az önkormányzat ezt a területet most visszakérte. Ezt az előző városvezetés még a börtönépítés céljából adta át ingyenesen az államnak. Szerződésbontás keretében vissza is kapják a békésiek. A 8 hektáros terület minden közművel el van látva, aszfaltos út vezet oda, éppen ezért egy iparfejlesztési terület lehet majd a jövőben – tette hozzá a városvezető.

hirdetés