Ukrán légierő: Oroszország tizenöt kamikaze drónt indított Ukrajna ellen

Az ukrán légierő lelőtt 13-at abból a 15 iráni gyártású kamikaze drónból, amelyeket az orosz erők hétfőre virradó éjjel indítottak Ukrajna ellen – közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy tévéműsorban.

“Az orosz erők északi irányból drónokat indítottak. Ezek Sahíd-136 típusú, iráni gyártású kamikaze drónok voltak. 15-öt indítottak, és ebből 13-at a légvédelem különféle fegyverekkel megsemmisített” – mondta el a szóvivő. Az ukrán légvédelemnek ezt az eredményét “elég jónak” minősítette. Arra kérte Ukrajna lakosságát, hogy ne hagyják figyelmen kívül a légi riasztásokat. Vasárnap esete Kijevben, és az ukrajnai régiók csaknem felében légiriadót rendeltek el, amely hajnali négy óráig tartott – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn ismét összehívta a haditanácsot. Az elnöki iroda közlése szerint az ülésen a hadműveleti-stratégiai csapatcsoportok parancsnokai beszámoltak az államfőnek a frontokon kialakult helyzetről. Részletesen megvizsgálták a Donyeck megyei Bahmutnál kialakult hadiállapotot. A városnál már több hete heves harcok dúlnak az ukrán és az orosz erők között. A védelmi hadművelet menetét értékelve az elnök megkérdezte Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, és Olekszandr Szirszkijt, a szárazföldi erők parancsnokát a Bahmutot érintő további intézkedésekről. Az elnöki iroda közleménye szerint katonai vezetők támogatták a védekezési hadművelet folytatását, és a bahmuti ukrán állások további erősítését.

A Herszon megyei kormányzói hivatal arról tájékoztatott, hogy az elmúlt nap folyamán az orosz erők a megyeszékhelyt, Herszont és több régióbeli települést tűz alá vettek. Ponyatyivka faluban célzottan egy lakóházra nyitottak tüzet, aminek következtében egy anya két gyermekével – egy 15 és egy 7 éves fiúval – együtt életét vesztetette. A Herszon peremvidékén fekvő Kingyijka településen az oroszok a vasárnapi istentisztelet idején nyitottak tüzet egy templomra. A bent lévő nagy számú hívő közül senki sem sérült meg, a lövedék a templom melletti paplakba csapódott.

Az ukrán vezérkar hétfő reggeli helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt nap során mintegy 650-nel 153 770-ra emelkedett az Ukrajnában elesett orosz katonák száma. Tájékoztatása szerint az orosz hadsereg tavaly február óta 3423 harckocsit és 2433 tüzérségi rendszert veszített Ukrajnában.

MTI

hirdetés