Európa Tanács: fel kell lépni az elhurcolt gyermekek és családjaik újraegyesítése érdekében

Sürgős fellépésre van szükség az Oroszországba és az oroszok által megszállt területekre hurcolt ukrán gyermekek és családjaik újraegyesítéséhez – jelentette ki Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa hétfőn.

Dunja Mijatovic ukrajnai látogatását követően közzétett nyilatkozatában emlékeztett: az orosz hatóságok a háború kezdete óta ukrán gyermekek ezreit, gyakran egész árvaházak és más gondozási intézmények lakóit evakuálták Oroszországba, vagy Ukrajnán belül a megszállt területekre. Közölte, hogy egy 2022 májusában elfogadott orosz elnöki rendelet felgyorsítja az orosz állampolgárság megadását az árvának tekintett vagy szülői felügyelet nélkül maradt ukrajnai gyermekek számára. A rendelet gyors végrehajtását az orosz köztisztviselők a hatalom minden szintjén támogatják – írta.

hirdetés

Az emberi jogi biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek jogairól szóló ENSZ-egyezmény részes államai, köztük Oroszország, azt vállalták, hogy tiszteletben tartják a gyermekek mindenek felett álló érdekét és a gyermekek azon jogát, hogy megőrizzék személyazonosságukat, beleértve az állampolgárságukat, nevüket és a családi kapcsolataikat. A negyedik genfi egyezmény 49. és 50. cikke szintén tiltja a gyermekek állampolgárságának erővel történő megváltoztatását – mondta.

Mijatovic kijelentette: súlyosan sérti az emberi jogokat, hogy Oroszország nem küldi vissza családjukhoz az elhurcolt ukrán gyermekeket. „Az ukrán gyermekek és családjaik újraegyesítése nem várhat. A családegyesítést megkönnyítő intézkedéseket a lehető leghamarabb meg kell hozni. Az idő múlása elkerülhetetlenül gyengíti e gyermekek családjukkal való kapcsolatát, és megnehezíti az esetleges újraegyesítést” – fogalmazott.

A helyzet orvoslására sürgősen megoldásokat kell találni – hangoztatta. Meg kell erősíteni a szüleiket a háború során elvesztő, felnőtt kísérő nélküli, valamint a hozzátartozóiktól elszakított gyermekek azonosítását és nyilvántartásba vételét, és családjuk felkutatását. A családegyesítés céljából pedig új eljárásokat kell bevezetni, ugyanis az emberi jogok nyomon követésére szolgáló, jelenleg érvényes mechanizmusok nem megfelelőek, mivel az orosz hatóságok nem hajlandók hozzáférést biztosítani a gyerekekhez, irataikhoz, és nem hajlandók együttműködni a nemzetközi hatóságokkal a gyerekek visszatérésének megkönnyítésében – mondta. A gyermekek jelentik Ukrajna reményét és jövőjét. Nem szabad fukarkodni az erőfeszítéssel, minden megoldást meg kell vizsgálni, hogy a gyermekek a lehető leghamarabb újra találkozhassanak családtagjaikkal – hangsúlyozta az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

MTI

hirdetés