Folytatódott a lassú apadás a Körösökön

Fekete-Körös - Mályvádi erdő / Fotó: KÖVIZIG

Az alábbiakban a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatójának, Szabó Jánosnak a tájékoztatója olvasható.

Az elmúlt 24 órában a Körösök hegyvidéki vízgyűjtőjéről jelentősebb csapadékot Honctő (12 mm) és Biharfüred (19 mm) állomásokról jelentettek, a többi állomáson 5-8 mm csapadékot mértek. A csapadék a hegyekben zömében hó formájában hullott, az alacsonyabban fekvő területeken eső esett. A ma reggeli hóvastagságok: Biharfüred: 72 cm, Vigyázó 32 cm.

hirdetés

Hidrológia

A Körösökön folytatódott a lassú apadás. A Kettős-Körös Békésnél apad, a vízállás ma reggel 557 cm (I. fok 550 cm), napközben kilép az I. fokból. A sebes-körösi tározókból kissé emelkedett a vízeresztés mértéke (60 m3/s), emiatt a Sebes-Körös és a Berettyó is lassan apad. A Sebes-Körös vízállása Körösladánynál ma reggel 435 cm (I. fok 400 cm), a Berettyó vízállása Szeghalomnál 306 cm (I. fok 300 cm). A Hármas-Körös Gyománál nagyon lassan apad, Gyomán ma reggel 582 cm volt a vízállás (I. fok 550 cm), Szarvasnál a folyó tegnap este 18.00 óra óta tetőzik, ma reggel 642 cm volt a vízállás (I. fok 600 cm).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő 6 napban 20 mm körüli csapadék várható a Körösök vízgyűjtőjén, a hét közepétől kezdődő felmelegedés hatására a hegyvidéken is eső formájában.

Árvízvédelem

A hidrológiai helyzetre való tekintettel I. fokú árvízvédelmi készültség van a KettősKörösön, a Hármas-Körösön és a Sebes-Körös alsó szakaszán. A KÖVIZIG működési területén lévő, 341 km hosszú I. rendű árvízvédelmi töltésből 196 km hosszon tartunk I. fokú készültséget, ezen védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a vízmércék olvasása és a segédőri figyelőszolgálat ellátása.

Belvízvédelem

A Körösök vízgyűjtőjén lehullott csapadékok miatt folyóinkon árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, az összegyülekező belvizet a szivattyútelepek emelik a folyókba. A szivattyúzásokat – szükség szerint – a legminimálisabb mértékben végzik a szakemberek, csak az esetlegesen kárt okozó belvizeket vezetik el.

Jelenleg az igazgatóság 3 belvízvédelmi szakaszán van I. fokú készültség érvényben: a 12.04. Holt-Sebes-Körösi, a 12.08. sz. Élővíz-csatornai és a 12.09. sz. Mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon.

A jelenlegi helyzetben is kiemelt figyelmet fordítanak a vízvisszatartásra. Síkvidéki jellegből adódóan – lehetőség szerint – emelt vízszinten tartjuk az üzemeltetésünkben lévő holtágakat, és – ahol gravitációsan feltölthetőek – a csatornákat is. A belvízátemeléseket a
szükséges minimális mértékben végzik úgy, hogy a csatornák befogadóképesek maradjanak nagyobb csapadék esetén is.

Feltöltik a Mályvádi erdő mintegy 20 kilométernyi belső csatornáját a Fekete-Körösön érkezett árhullám segítségével. A hidrológiai helyzetet kihasználva, a KÖVIZIG működési területén több helyen végeznek ilyen vízvisszatartást.

Kis-Siktkai zsilip vízbeeresztés / Fotó: KÖVIZIG
Mályvádi erdő ökológiai vízpótlása / Fotó: KÖVIZIG

A Fekete-Körösön – a kisebb árhullámot követően – a napokban apadó vízszintek figyelhetőek meg. A folyó bal oldali árvízvédelmi töltése 9+343 tkm szelvényében lévő u.n. Kis-Sitkai zsilipnél – az üzemeltetési szabályzat szerint – ilyen hidrológiai helyzetben műszaki lehetőség van a műtárgy nyitására, ezzel a Mályvádi árvízvédelmi szükségtározóban lévő védett Mályvádi erdő vízpótlására.

Az erdő és csatornáinak kezelője a DALERD Zrt., akivel előre egyeztetett módon 2023. március 6-án a zsilipen keresztül – kora délutáni nyitással – az árhullám vízkészletéből feltöltötték az erdő kb. 20 kilométernyi belső csatornáját, ezzel enyhítve a faállomány – aszály okozta – vízhiányos állapotát.