A Hármas-Körös alsó szakaszán is megszüntetik az árvízvédelmi készültséget

Fehér Körös, Kisdelta árvízi szükségtározó megnyitási hely/Fotó: Jobbágy Zoltán

Az alábbiakról tájékoztatott a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Szabó János.

Az elmúlt 24 órában a Körösök hegyvidéki vízgyűjtőjéről jelentősebb csapadékot Biharfüred (24 mm) állomásról jelentettek, a többi állomáson 0,8-4 mm csapadékot mértek. A csapadék gyakorlatilag csak a nappali időszakban hullott, eső formájában. A hóvastagság Biharfüreden 53 cm (164 mm hóvíztartalom), Vigyázón 30 cm (90 mm hóvíztartalom).

Hidrológia

A fenti csapadék következtében kisebb visszaáradás tapasztalható a Körösök romániai szakaszán, de készültségi szintet meghaladó árhullám kialakulása nem várható a vízrendszerben. A Sebes- és Hármas-Körösön folytatódott a lassú apadás. A Sebes-Körös vízszintje Körösladánynál ma reggel 417 cm (I. fok 400 cm), a Hármas-Körös Gyománál 550 cm (I. fok 550 cm), Szarvasnál 620 cm (I. fok 600 cm).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő 2 napban 12 mm körüli csapadék várható a Körösök vízgyűjtőjén.

Árvízvédelem

Fentiekben leírt hidrológiai helyzetre tekintettel ma 18.00 órától megszüntetik az I. fokú árvízvédelmi készültséget a Hármas-Körös alsó szakaszán is, így a Körösök vízrendszerében sehol nem lesz árvízvédelmi készültség.

Belvízvédelem

A Körösök vízgyűjtőjén lehullott csapadékok miatt folyóinkon árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, az összegyülekező belvizet a szivattyútelepek emelik a folyókba. A szivattyúzásokat – szükség szerint – a legminimálisabb mértékben végzik a szakemberek, csak az esetlegesen kárt okozó belvizeket vezetik el.

Jelenleg az igazgatóság 3 belvízvédelmi szakaszán van I. fokú készültség érvényben: a 12.04. Holt-Sebes-Körösi, a 12.08. sz. Élővíz-csatornai és a 12.09. sz. Mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon.

A KÖVIZIG a Mályvádi erdő ökológiai vízpótlásáról és a vízvisszatartásról készített egy rövidfilmet. Íme: