Nem sokon múlott, hogy a gázzal telítődött eleki ház felrobbanjon

baleset, Szalagkorlátnak, kisbusz, nagyszénási, gyulán, Tótkomlóson, kigyulladt villanyvezeték, gázszivárgás Békéscsabán Illusztráció: Körös Hírcentrum

Közveszély okozásának bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 45 éves büntetett előéletű szombathelyi férfi ellen, aki az albérletéből történő kiköltözés végeztével szándékosan nyitva hagyta a gázcsapot.

A férfi – aki kisteljesítményű kazán-fűtő szakképesítéssel rendelkezik – 2018. óta lakott egy általa bérelt eleki családi házban, melyet 2020 tavaszán részletfizetéssel akart a ház tulajdonosától megvásárolni. Adásvételi szerződést is kötöttek, azonban a terhelt a részleteket nem fizette, ezért a tulajdonos az adásvételi szerződéstől írásban elállt és a bérleti jogviszonyt 2020. szeptember 03-ai időpontra felmondta. A férfi közben 2020 nyarán több környékbeli lakóval is konfliktusba került, mert nem tartotta be a kölcsönös együttélés szabályait, rendszeresen hangosan ordítozott, hangosan hallgatta a zenét, hajnali órákban az utcai vaskaput teljes erővel bevágta, felébresztve a szomszédokat. Több környéken lakó helytelenítette ezt és szóvá is tette a férfinak, aki agresszívan reagált.

hirdetés

A férfi és élettársa 2020. szeptember 04-én a reggeli órákban kiürítették az albérletet, a holmijukat bepakolták egy személyautóba, illetőleg felpakolták egy utánfutóra. A költözés végén a terhelt a konyhában a gáztűzhely mellett működő gázkazánt nem zárta el, hanem őrlángon üzemeltette tovább és működésben, szintén őrlángon hagyta a fürdőszobában falra szerelt vízmelegítő gázbojlert is. Ezt követően a konyhában a tulajdonát képező, vezetékes gázról működő tűzhelyet leszerelte, egyidejűleg a gázfővezeték leágazásánál található gázelzáró golyóscsapot félig nyitott állapotba helyezte, amelyből ömleni kezdett a gáz. Ezt követően bezárta az ingatlant és távozott a helyszínről.

A kiáramló gáz a konyhában a mennyezet alatt szétterült és a födém alatt vastag rétegben felgyülemlett, a konyha felső részéből kiszorította a levegőt, majd a gáz átbukott a szomszédos helyiségekbe vezető csukott ajtónyílásokon, és ezen helyiségek mennyezete alatt is kezdett kialakulni egy egyre vastagabb gázréteg. Ezeken a térrészeken a metán gáz és a levegő robbanóképes elegye alakult ki, amely az épületben kiépített villamos rendszerben lévő valamely elektromos berendezés ki- vagy bekapcsolásakor keletkező szikrától azonnal berobbanhatott volna. A veszélyhelyzetet csak súlyosbította, hogy a konyhában és a fürdőszobában nem lettek kikapcsolva a gázüzemű berendezések.

Az ingatlan tulajdonosa és egy gázszerelői szakképzetséggel rendelkező ismerőse a délutáni órákban mentek el az ingatlanhoz, ahová a tulajdonos be akart csengetni, de ismerőse rábeszélte, hogy van náluk pótkulcs, azzal menjenek be. A ház udvarára bejutva, a bejárati ajtó előtt az ismerős férfi észlelte, hogy süvítő hang hallható. Amikor benyitott a lakásba felismerte a gázömlést és a csapok elzárásával, illetőleg az áramforrás kikapcsolásával a további gázömlést és robbanásveszélyt a tűzoltók megérkezéséig megszüntette. A robbanás csak azért nem következett be, mert a tulajdonos nem csengetett be és ismerőse nem kapcsolta fel a világítást, amikor belépett a lakóépületbe.

A terhelt a golyóscsap szándékos megnyitása miatti gázömlés és robbanásveszély okozásával a lakóingatlan 10-20 méteres körzetében tartózkodó utcabeliek, illetve utcán közlekedő személyek életét, testi épségét veszélyeztette, és a ház megrongálódásának közvetlen veszélyét idézte elő. A helyszínre kiérkező gázszolgáltató szakemberei a gázcsövek és gázóra átvizsgálása során észlelték, hogy a terhelt korábban a gázóra plombáját megszakította, a mérőóra számlapját kivette és a számlálókat beragasztva lehetővé tette a jogosulatlan gázvételezést, amely utóbbi cselekmény miatt szabálysértési eljárás indult ellene.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától és végleges hatállyal a kisteljesítményű kazán-fűtő foglalkozás gyakorlásától, valamint kötelezze őt a nyomozás során felmerült 360.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.