Építési törmelékből alakított ki utat magának egy Natura 2000 minősítésű területen

építéi törmelék Illusztráció: iStock

Különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 47 éves büntetlen előéletű szabadkígyósi férfi ellen, aki építési törmelékből alakított ki utat magának egy Natura 2000 minősítésű területen.

A férfi tulajdonát képezi egy Gyula külterületén található, művelés alól kivett útként nyilvántartott terület, amely Natura 2000 minősítéssel rendelkezik. A terület természeti állapotában a szomszédos ingatlan mentén elhelyezkedő földutat, valamint az út mellett elhelyezkedő füves területet foglalja magában. Mivel a földutat – amely a férfi tanyájához vezet – mezőgazdasági munkagépek használják, így az ősztől tavaszig terjedő időszakban az út kisebb járművek számára járhatatlan.

Ezért a férfi eldöntötte, hogy a tulajdonát képező ingatlanon a földúttal párhuzamosan kialakít egy magánutat abból a célból, hogy az év bármely szakában be tudjon hajtani a kisebb munkagépekkel is a tanyájára. A férfi ezért 2021 őszén az ingatlanra hulladékgazdálkodási engedély nélkül összesen 200 tonna építési-bontási hulladékot – amely betont, téglát, illetve cserepet tartalmazott – hordott, amit az ott futó földúttal párhuzamosan, a füves – Natura 2000 minősítéssel rendelkező – területen terített szét egy 700 méter hosszúságú szakaszon, ily módon kialakítva egy, a járművei számára használható útszakaszt.

A férfi cselekményével megszegte a hulladékról szóló törvény rendelkezéseit, amelyek alapján a hulladéktól csak a kijelölt vagy arra fenntartott helyen, a környezet veszélyeztetését kizáró módon lehet megválni. A férfi utóbb, az eljárás során az általa engedély nélkül lerakott építési-bontási hulladékot a helyszínről elszállíttatta, visszaállítva ezzel a földterület eredeti állapotát – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főigazgatóság.