Több tízmillió forintot csalt ki ügyfeleitől egy szarvasi nő

ingatlanosként verte át ügyfeleit a szarvasi nő Illusztráció: Pixabay

A Szarvasi Járási Ügyészség 5 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és 5 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt kezdeményezte egy 39 éves szarvasi nő letartóztatását, aki egy ingatlanközvetítő iroda vezetőjeként 2020 májusától 2023 januárjáig terjedő időszakban az iroda több ügyfelét is becsapta és megkárosította.

A nő az ingatlanközvetítő iroda képviseletében eljárva több ingatlant úgy kísérelt meg eladni és úgy vette át a vételárat vagy annak egy részét a vevőktől, hogy az ingatlanok valójában nem voltak eladók és a tulajdonosok nem adtak megbízást a részére a vevők felkutatására és az ingatlanok értékesítésére.

A nő az ügyvezetése alatt álló cég képviseletében eljárva 2021 májusában bérleti szerződést kötött egy békésszentandrási üdülőingatlan vonatkozásában, azaz kibérelte az üdülőt. Röviddel ezt követően, 2021 júniusában a terhelt eladásra kínálta fel az ingatlant egy szolnoki férfinak 23.000.000.-Ft vételárért. Az érdeklődő úgy döntött, hogy megvásárolja az ingatlant a cége nevére, és ebből a célból át is utalt 5.000.000.-Ft előleget a nő bankszámlájára. A terhelt az ingatlan megvásárlással kapcsolatban rendszeres haszonszerzésre törekedve tévedésbe ejtette a sértettet, mivel az ingatlant úgy kínálta eladásra, hogy az nem volt soha az ő vagy az ügyvezetése alatt álló cég tulajdonában, az ingatlan tényleges tulajdonosa pedig az ingatlant nem kívánta értékesíteni, az értékesítésre vonatkozóan részére felhatalmazást nem adott, és ezzel a sértett részére 5.000.000.-Ft összegű kárt okozott.

A terhelt nő 2022 novemberében ugyanazt a békésszentandrási üdülőingatlant ismét eladásra kínálta fel 65.000.000.-Ft vételárért egy kaposszerdahelyi párnak. Az érdeklődők 55.000.000.-Ft-os vételi ajánlatot tettek, amelyre a terhelt nő visszajelezte nekik, hogy azt az eladó elfogadta, valójában az ingatlan tulajdonosa nem is tudott a vételi ajánlatról. A vevők több részletben összesen 28.000.000.-Ft-ot utaltak át, illetőleg adtak át készpénzben az ingatlan vételáraként a terheltnek, de a további vételár-hátralék kifizetésétől elzárkóztak, amíg az adásvételi szerződés el nem készül. Ezt követően a terhelt nő személyesen megjelent a sértettek lakóhelyén, és átadott a számukra egy fénymásolt adásvételi szerződést, amelyen szerepeltek az eladó személyes adatai és névaláírásai, illetőleg egy békéscsabai ügyvéd bélyegzőlenyomata és aláírása.

A szerződés másolatának átadását követően a sértettek abban a hamis tudatban voltak, hogy az adásvétel szabályos keretek között van folyamatban, így a vételárból fennmaradó 27.000.000.-Ft-ot átutalták a terhelt által megadott bankszámlára. A későbbiek során az ingatlan nem került a sértettek tulajdonába. A terhelt valótlanul állította azt, hogy az ingatlanok értékesítésében való közreműködéssel bízta meg a tulajdonos, és azt is, hogy a keletkezett szerződést a tulajdonos írta alá eladóként, azt a békéscsabai ügyvéd szerkesztette.

A terhelt cselekményével 55.000.000.-Ft kárt okozott a sértetteknek, melyből többszöri kérésre, felszólításra a későbbiekben, három részletben 14.000.000.-Ft-ot megtérített. A terhelt hasonló módszerrel további három sértettet károsított meg 3.000.000.-Ft, 6.000.000.-Ft és 12.000.000.-Ft kárt okozva a részükre.

A letartóztatás elrendelésének több oka is fennállt a terhelt esetében: a szökés, elrejtőzés veszélye, a bűnismétlés ténye és veszélye, valamint a bizonyítás veszélyeztetése. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a járási ügyészség indítványával egyetértve 1 hónapra elrendelte a nő letartóztatását – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.