Suhajda Szilárd: Hegymászó pályafutásom legnagyobb feladata vár rám

Suhajda Szilárd Forrás: Suhajda Szilárd hivatalos sportolói oldala

Március 23-án ismét expedícióra indul Suhajda Szilárd békéscsabai kötődésű hegymászó. Ezúttal a Föld legmagasabb pontját, a Mount Everestet veszi célba, tovább folytatva a The Big Five kihívást.

hirdetés

Suhajda Szilárd nevét egyre többen ismerik az elmúlt évek sikeres expedícióinak köszönhetően. Feljutott a K2 és a Lhoce csúcsára is, teljesen tisztán, oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül, ami már nagyon ritka a hegymászó-társadalomban. Ugyanígy szeretné elérni a 8848 méteres csúcsot, ami eddig, ilyen formában magyar mászónak még nem sikerült.

Több éve dédelgetett vágya volt ez a túra a csabai származású sportolónak, és most, 2023 tavaszán valóra válhat. Szilárd megosztotta, hogy a már sokéves gyakorlatának köszönhetően a felkészülése nem sokban változott. Ugyanúgy az alaptáborba utazik elsőként, bár hamarabbra időzítette az érkezést, hogy az akklimatizációt ugyancsak kicsivel hamarabb kezdhesse meg a 4-5000 méteres magasságon. Az alaptáborban egy hálósátor és napi háromszori étkezés várja majd, hogy könnyebb legyen a regenerálódás.

Az Everesten a kereskedelmi expedíciózás komoly fejtörést okoz Szilárdnak is, abban az értelemben, hogy mostanra már többszáz kliens vesz részt ezeken a szervezett, támogatott túrákon. Egy-egy útvonalon, területen valódi tömeg jelenik meg, ami a csabai mászót nagyban tudja hátráltatni. Ő pótlólagos oxigén nélkül sokkal inkább ki van téve a fagyás veszélyének. Például egy forgalmi dugó miatt nem tud több órán keresztül egy helyben várakozni, amire volt már példa.

A forgatókönyv hasonlóan néz ki a Szilárdéhoz hasonló expedíciókon. Két hét alatt éri el az alaptábort, három-négy hét az akklimatizáció, a csúcsmászásra így várhatóan május közepén, második felében kerülhet sor. A K2-t tartják a nyolcezres csúcsok közül a legtechnikásabbnak, az Everest ehhez képest túl nagy kihívásokat nem tartogat, egyedül a Khumbu-jégesés kelt némi félelmet a sportolóban. A legnagyobb kihívás ezúttal kétségtelenül a magasság, és az ebből fakadó ritka levegő lesz. Ez a csúcs ugyanis még 237 méterrel magasabb, mint a K2. De Szilárd annak idején jól vette ezt az akadályt, így most is a legjobbakban bízik.

A teljes interjút itt hallhatják:

hirdetés