Közel 400 embert vert át egy interneten kereskedő nő

internet, telefon, idős ember, Börtönben ülve Illusztráció: Pixabay.com

A Battonyai Járási Ügyészség 397 rendbeli szabálysértési értéket meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy 36 éves büntetett előéletű túrkevei illetőségű, de kisújszállási tartózkodási helyű nővel szemben, aki internetes csalásokat követett el és országszerte 397 sértettet károsított meg – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.

hirdetés

A nő a vádbeli időben állandó munkahellyel és munkavégzésből származó rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, ezért elhatározta, hogy internetes csalások útján fog rendszeres jövedelemre szert tenni. 2019 májusa és 2020 májusa közötti időben, rendszeres vagyoni haszonszerzésre törekedve, jogtalan haszonszerzési célzattal az egyik közösségi ismerőskereső oldal apróhirdetési felületén részben saját nevén, részben különböző álneveken különböző ruházati termékeket hirdetett meg eladásra, és a hirdetésre jelentkező vevőkkel a portál üzenetküldő alkalmazásán keresztül tartotta a kapcsolatot.

hirdetés

A terhelt a vele kapcsolatba lépő sértetteket tévedésbe ejtette azzal, hogy az általa meghirdetett termékek raktáron vannak, vagy megrendelés alapján azokat rövid határidőn belül be tudja szerezni, és amennyiben a sértettek a termék vételárát és a postaköltséget előre elutalják az általa megadott bankszámlára, akkor az utalást követően a megvásárolt terméket postafordultával, vagy rövid határidőn belül a sértettek részére meg fogja küldeni.

Valójában már a hirdetések feladásakor sem állt szándékában a vevők által megrendelt és kifizetett termékeket elküldeni és arra reális lehetősége sem volt, mivel az általa eladásra meghirdetett termékek nem voltak a birtokában. A sértettek által átutalt pénzösszegeket a terhelt a bankszámlákról felvette és elköltötte, a megrendelt termékeket pedig a sértettek részére nem küldte meg. A terhelt 397 sértettet károsított meg ily módon jellemzően 10.000.-Ft alatti kárt okozva a részükre.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terhelttel szemben tárgyalás mellőzésével, az ügy iratai alapján hozott büntetővégzésével próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki; a próbaidő tartamára rendelje el a pártfogó felügyeletét; kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő sértettek részére okozott kár megtérítésére, illetőleg a polgári jogi igényt nem érvényesítő sértettek részére okozott kár, azaz összesen 1.200.000.-Ft erejéig rendeljen el vagyonelkobzást vele szemben.

hirdetés