A kiemelkedő játékosok megtalálása is célja a Trefort E-Sport Napoknak

E-Sport Napok Fotó: Körös Hírcentrum

Idén már hatodik alkalommal rendezik meg az E-Sport Napokat a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban. Erről az eseményről beszélgettünk az iskola Valorant csapatával és tanárukkal, Márki-Zay Dániellel a Körös Hírcentrum stúdiójában.

A háromnapos eseményen összesen három játékkal játszanak majd a jelentkezők, ezek egyike lesz a Valorant. A taktikai játékot két csapat játssza egyszerre, a Trefort alakulatában szerepelnek Diósi Dániel, Bárány Balázs, Horváth Zsolt Gábor, Szabó Bálint, és Odler Norbert.

hirdetés

Bálint ebben a játékban európai szinten a 98. helyet szerezte meg a rangsorban. Édesapja hatására kezdett el játszani, azóta is folyamatosan űzi és szeretné, ha az élete része maradna, minél tovább és mélyebben tudna ezzel foglalkozni. Jelenleg a Trefort diákja, az érettségi megszerzése előtt áll, viszont azután is szeretne még egy szakmát ebben az iskolában elsajátítani.

Balázs is több éve foglalkozik a játékkal, tartott közben szünetet is, de helyi versenyek rendszeres résztvevője. Úgy látja, hogy egy csapat összeszokásához versenyszituációra van szükség. Az informatika volt számára folyamatosan az a terület, ahol el szeretett volna helyezkedni, a hálózatépítés érdekli.

Forrás: Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Dániel úgy látja, hogy az informatikában a fejlődési lehetőség egyelőre határtalan, csak az egyén lehetőségei szabnak ennek határt. Ugyanez igaz a Valorantra, hiszen újabb, fiatalabb játékosok folyamatosan érkeznek, újabb kihívások elé állítva a régieket. Ő tervező informatikát tanul, amiben a számítógépek mellett a gépek is helyet kapnak. Mindenképpen ebben a szakmában szeretne elhelyezkedni, akár egyetemen is ebben az irányban tovább tanulni.

Zsolt számos játékot próbált ki a Valorant előtt, de ebben látja a maga számára a legnagyobb fejlődési potenciált. Amikor elkezd egy játékot, akkor mindig a legjobbat szeretné nyújtani, a versenyeken is. Mérettette már meg magát itthon és külföldön egyaránt, közvetíteni is szokta a játékmeneteit, hogy más ugyancsak kedvet kaphasson hozzá. Emellett egy pénzkereseti lehetőségnek is látja. Eddigi legkomolyabb eredményét a Valorantban érte el, kijutott Lengyelországba, és bekerült a Top 6 játékos közé. Egyedül pedig második is volt már az európai rangsorban.

Márki-Zay Dániel az e-sporttal, a sportnapokkal kapcsolatban kifejtette, ez már több, mint az egyszerű számítógépes játékkal elütött szabadidő. Ezen a területen ugyanúgy megjelennek az európai szintű versenyzők, mint más sportágakban. Versenyeztetik, felkarolják ezeket a fiatalokat. Az E-Sport Napok során eleinte játékokat szerveztek a gyerekeknek. Majd ezt egy komolyabb szintre kívánták emelni, bevontak szponzorokat is. Az idei már a hatodik nyílt verseny lesz március 29. és 31. között, amelyre tanulói jogviszonnyal bárki jelentkezhet. A program több mint 1 millió forint összdíjazással rendelkezik. Külön csapat szerveződött például az intézményben arra, hogy a streamelés (közvetítés) zavartalan legyen.

A teljes interjút itt hallhatják: