Költségvetési csalás bűntette miatt kell felelnie a kondorosi férfinak

bíró, ítélet, tárgyalás Illusztráció: Pixabay

Jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt a Békéscsabai Járási Ügyészség vádirata alapján 3 év végrehajtandó börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra és 3 év gazdasági társaságok ügyvezetésétől való eltiltásra ítélt a Békéscsabai Járásbíróság előkészítő ülésén egy 45 éves büntetett előéletű, jelenleg más ügyből kifolyólag jogerős szabadságvesztését töltő kondorosi férfit, aki egy gazdasági társaság képviselőjeként nem tett eleget a cég adóbevallási és -befizetési kötelezettségének. Az eljárás során felmerült 260.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költséget is neki kell majd megfizetnie. Az ítélet nem jogerős.

hirdetés

A férfi felesége volt a bejegyzett ügyvezetője egy 2016 júliusában alapított, Pest vármegyei, újlengyeli székhelyű kft.-nek, amelynek főtevékenysége a fémáru, szerelvény és fűtési berendezés nagykereskedelme volt. A cég ügyvezetője meghatalmazta a férjét, a terheltet, hogy a céget képviselje, így ténylegesen teljes egészében a férfi működtette a társaságot, ő szervezte annak kereskedelmi tevékenységét, és a könyvelővel is ő tartotta a kapcsolatot. A cég a vádbeli időszakban Békéscsabán, egy bérelt üzlethelyiségben hegesztéstechnikai eszközök és egyéb járműalkatrészek értékesítésével foglalkozott, amely tevékenységéből 2016 júliusa és 2017 februárja között közel 20.000.000.-Ft nettó bevételt ért el.

hirdetés

A férfi a cég tényleges képviselőjeként eljárva ezen időszakra vonatkozóan általános forgalmi adónemben részben valótlan tartalmú, „0”-ás adattartalmú havi adóbevallásokat nyújtott be, részben pedig egyáltalán nem nyújtott be adóbevallásokat az adóhatósághoz, amely magatartásával a cég bevételeit eltitkolta és összesen 5.400.000.-Ft vagyoni hátrányt okozott a Magyar Állam részére. 2018. II. és III. negyedévében a férfi úgy csökkentette a cég adófizetési kötelezettségét, hogy valótlan tartalmú költségszámlákat fogadott be és helyezett el a cég könyvelésében közel 80.000.000.-Ft nettó értékben, amelyek alapján jogosulatlanul élt adólevonással, amely cselekményével általános forgalmi adónemben több mint 21.000.000.-Ft vagyoni hátrányt okozott a költségvetés részére – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.

hirdetés